VELIKI ISKORAK

Od rujna ove godine bit će dostupno superračunalo LUMI, treće najbrže računalo na svijetu

Ovo je veliki korak za digitalnu i zelenu transformaciju Europe", izjavila je povjerenica za Europu spremnu za digitalno doba

Margrethe Vestager

 John Thys/AFP

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC) pokrenulo je najbrže i energetske najefikasnije superračunalo u Europi - LUMI.

Superračunalo LUMI nalazi se u gradu Kajaaniju u Finskoj, a korisnicima će biti dostupno od rujna ove godine.

LUMI je treće najbrže računalo na svijetu i jedno od predeksaskalarnih superračunala koje EuroHPC planira pokrenuti. Riječ je inače o zajedničkom projektu EuroHPC-a i deset europskih država - Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Islanda, Norveške, Poljske, Švedske i Švicarske.

"Ovo je veliki korak za digitalnu i zelenu transformaciju Europe", izjavila je povjerenica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager, "Zahvaljujući svom golemom kapacitetu, Lumi će omogućiti znanstvena otkrića u medicini i istraživanju klime, mnogo bržim tempom nego što je to do sada bilo moguće. To bi moglo pomoći u razvoju cjepiva, dijagnostici raka ili ublažavanju učinaka klimatskih promjena. Ovo je sjajan primjer golemog potencijala umjetne inteligencije za poboljšanje naših života".

LUMI ima snagu od 550 petaflopsa, odnosno 550 milijuna milijardi izračuna u sekundi. Ovo superračunalo nudi istraživačima diljem Europe alat za razumijevanje kompliciranih pojava, poput klimatskih promjena te služi kao platforma za međunarodnu istraživačku suradnju i za razvoj umjetne inteligencije i kvantne tehnologije.

Ono što ovo superračunalo razlikuje od ostalih sličnih superračunala je što se pokreće isključivo obnovljivom energijom, koristeći prirodne sustave hlađenja, a njegova otpadna toplina činit će oko 20 posto daljinskog grijanja u gradu Kajaani, značajno smanjujući godišnji ugljični otisak cijelog grada.

LUMI se stoga s pravom naziva najzelenijim superračunalom u Europi i trećim najzelenijim u svijetu.

Superračunalo sufinanciraju EuroHPC i konzorcij država EU-a s ukupnim proračunom od 144,5 milijuna eura. Druga pilot faza LUMI-ja za odabrane korisnike počet će u kolovozu, a sustav će postati dostupan svim zainteresiranim korisnicima krajem rujna ove godine. Polovica resursa bit će dodijeljena korisnicima EuroHPC-a, nakon otvorenih poziva na koje mogu se mogu javiti svi europski korisnici koji ispunjavaju uvjete.

"LUMI je ekosustav za računalstvo visokih performansi, umjetnu inteligenciju i intenzivna istraživanja. Osim toga, petina kapaciteta LUMI-ja usmjerena je na tvrtke, koje dobivaju priliku koristiti metode računalstva visokih performansi sljedeće generacije i tako doprinijeti stvaranju novih vještina i inovacija", priopćio je Kimmo Koski, izvršni direktor finskog centra za znanost CSC – IT u kojem je smješten LUMI.

Kako bi stari kontinent opremio vodećom infrastrukturom, EuroHPC je već nabavio sedam superračunala, smještenih diljem Europe. Pet superračunala sada je potpuno operativno i smatraju se među najmoćnijima u svijetu. Osim LUMI-ja u Finskoj, pokrenuta superračunala su "Vega" u Sloveniji, "MeluXina" u Luksemburgu, "Discoverer" u Bugarskoj i "Karolina" u Češkoj. Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi trenutno radi na osposobljavaju još tri superračunala – "LEONARDO" u Italiji, "Deucalion" u Portugalu i "MareNostrum 5" u Španjolskoj.

Podsjetimo, Zajedničko poduzeće EuroHPC pokrenuto je 2018. godine s namjerom objedinjavanja resursa iz EU-a, 32 zemalja suradnica i dvaju privatnih članova - Europske tehnološke platforme za računalstvo visokih performansi i Udruženja za vrijednost velike količine podataka.

Računalstvo visokih performansi (HPC) odnosi se na računalne sustave („superračunala”) s iznimno visokom računalnom snagom koji mogu riješiti vrlo složene i zahtjevne probleme. Njime se omogućuje da ključne tehnologije, kao što su umjetna inteligencija, analitika podataka i kibersigurnost, iskoriste potencijal gospodarstva velikih količina podataka.

Europski parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, vrijedan 7,5 milijardi eura za razdoblje 2021. -2027. Njime će se osigurati financiranje projekata u pet ključnih područja: superračunalstvo, umjetna inteligencija, kibersigurnost, napredne digitalne vještine i osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u cijelom gospodarstvu i društvu. Programom bi se trebao premostiti jaz koji postoji između istraživanja digitalnih tehnologija i njihove primjene te bi se rezultati istraživanja trebali staviti na tržište u korist europskih građana i poduzeća, a posebno malih i srednjih poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:57