MLADI PREVODITELJI

Od danas se srednje škole mogu prijaviti za natjecanje Juvenes Translatores

Cilj je natjecanja potaknuti mlade da se zainteresiraju za prevoditeljski posao i, općenito, promicati učenje jezika
Ilustracija
 Damjan Tadic/Cropix

Od 2007. Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije svake godine organizira natjecanje pod nazivom „Juvenes Translatores” (lat. „mladi prevoditelji”), čiji je cilj promicati učenje stranih jezika u školama te mladima pružiti uvid u posao prevoditelja. Natjecanje se organizira za sedamnaestogodišnje učenike srednjih škola, a održava se istodobno u svim odabranim školama u cijelom EU-u.

Od danas, 2. rujna srednje škole u svim državama članicama EU-a mogu se za to natjecanje prijaviti na internetu. Ove je godine tema tekstova koje će učenici prevoditi „Zakoračimo u zeleniju budućnost”.

"Cilj je natjecanja potaknuti mlade da se zainteresiraju za prevoditeljski posao i, općenito, promicati učenje jezika. Ovogodišnja je tema u skladu s jednim od najvažnijih političkih prioriteta EU-a, europskim zelenim planom, koji je od posebnog interesa za mlade", izjavio je povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn.

Dodao je kako će se na natjecanju okupiti mladi iz različitih zemalja koji dijele ljubav prema jezicima i, osim što će se baviti tom zanimljivom temom, ono će im pomoći da svladaju prepreke između ljudi i kultura.

" Sposobnost međusobnog komuniciranja i razumijevanja, bez obzira na razlike, ključna je za procvat EU-a", istaknuo je Hahn.

Kako su objavili iz Europske komisije natjecatelji mogu odabrati kombinaciju bilo koja dva od 24 službena jezika EU-a, što daje 552 moguće jezične kombinacije. Na prošlogodišnjem natjecanju učenici su upotrijebili 150 kombinacija.

Postupak prijave sastoji se od dvije faze, a prvi je korak prijava škola, za što je rok 20. listopada 2021. u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nastavnici obrazac za prijavu mogu ispuniti na bilo kojem od 24 službena jezika EU-a.

Europska komisija, kako je pojašnjeno, pozvat će potom 705 škola u iduću fazu. Broj škola sudionica iz svake države članice jednak je broju zastupničkih mjesta koja ta država ima u Europskom parlamentu, a nasumično će ih odabrati računalo.

Odabrane škole imenovat će zatim do pet učenika koji će sudjelovati na natjecanju. Učenici mogu imati bilo koje državljanstvo, ali moraju biti rođeni 2004. godine.

Natjecanje će se održati 25. studenoga 2021. putem interneta u svim školama koje na njemu sudjeluju. Pobjednici, po jedan iz svake zemlje, bit će proglašeni do početka veljače 2022.

Budu li okolnosti to dopuštale, u proljeće 2022. bit će pozvani u Bruxelles na svečanu dodjelu nagrada. Tada će imati priliku upoznati profesionalne prevoditelje iz Komisije i saznati više o tom zanimanju i radu s jezicima.

Dosadašnja iskustva pokazala su kako je neke od sudionika natjecanje potaknulo da upišu studij jezika i postanu profesionalni prevoditelji. Ono je ujedno, kako naglašavaju u EK, i prilika da se pokaže velika jezična raznolikost EU-a.

"U sklopu svojih nastojanja da promiče mobilnost i međukulturno razumijevanje, Europska unija je učenje jezika utvrdila kao prioritet te u tom području financira brojne programe i projekte. S gledišta EU-a višejezičnost je i važan element europske konkurentnosti. Iz tog je razloga jedan od ciljeva jezične politike Unije da svi građani Europe, osim materinskim, vladaju još dvama jezicima", navedeno je na portalu Europskog parlamenta.

Poznavanje stranih jezika smatra se jednom od osnovnih vještina za koju je poželjno da je steknu svi građani Europske unije kako bi imali veće mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje.

Kad je riječ o jezičnoj politici, na portalu EP-a istaknuto je također da je jezična politika koju je Europski parlament donio za potrebe vlastite komunikacije višejezična i u potpunosti operativna, što znači da svi jezici Europske unije imaju jednaku važnost. Svi se parlamentarni dokumenti prevode na sve službene jezike, a svaki zastupnik u Europskom parlamentu ima pravo izabrati na kojem će jeziku EU-a govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:38