JEDNOSTAVNIJE PLAĆANJE

Od danas je poduzetnicima dostupna nova digitalna usluga-Kalendar plaćanja obveznih naknada

Usluga pruža poslovnim subjektima transparentan pregled davanja koji su obavezni plaćati, s trenutnim stanjem obveza po svim davanjima na jednom mjestu, što dosad nije bio slučaj

Ilustracija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Poslovnim subjektima u Hrvatskoj od danas je dostupna nova e-usluga "Kalendar plaćanja obveznih naknada", priopćili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Riječ je o usluzi namijenjenoj poslovnim subjektima koji su obveznici plaćanja članarine turističkim zajednicama, spomeničke rente koja se plaća po stopi na ukupni prihod, članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori, komorskog doprinosa Hrvatskoj obrtničkoj komori, naknade za nezapošljavanje osoba s invaliditetom, naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma i HRT pristojbe.

Usluzi se može pristupiti putem sustava e-Građani ili sustava START, a novost je to što digitalizirana usluga pruža poslovnim subjektima transparentan pregled davanja koji su obavezni plaćati, s trenutnim stanjem obveza po svim davanjima na jednom mjestu, što dosad nije bio slučaj.

Naime, poslovni subjekti su na godišnjoj razini dužni plaćati određeni broj davanja, za čiju su naplatu zadužene različite institucije, te je poduzetnicima ponekad teško pratiti što su sve dužni podmiriti i u kojem roku.

Uz ovu će e-uslugu praćenje i izvršenje obveza po navedenim davanjima biti jednostavnije, te će poduzetnicima donijeti značajne uštede vremena i administrativno rasterećenje samog postupka, naglašavaju u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Usluga ‘Kalendar plaćanja obveznih naknada‘ osim popisa davanja kojih je pojedini poslovni subjekt obveznik, omogućuje i prikaz iznosa obveza u trenutku prijave s rokovima dospijeća, kreiranje naloga za plaćanje, pregled i preuzimanje kreiranih naloga i dokumenata te popunjavanje i slanje obračuna naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma.

Dodajmo još kako digitalizacija igra ključnu ulogu u svim politikama EU-a. U planu Europske unije za gospodarski oporavak se od država članica traži da najmanje 20 posto sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost, vrijednog 672,5 milijardi eura, namijene digitalnoj transformaciji.

Europski parlament je u travnju prošle godine usvojio prvi program koji je isključivo usmjeren na uvođenje digitalnih tehnologija u poduzeća, ali i kod građana. Program Digitalna Europa s proračunom od 7,6 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027., ima za cilj ulagati u digitalnu infrastrukturu kako bi strateške tehnologije mogle pridonijeti jačanju konkurentnosti Europe, prelasku na zeleno gospodarstvo i osiguravanju tehnološke suverenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:08