Infobip Startup Tribe

‘Nećemo uzimati postotak za sudjelovanje u programu‘

Vodnjanski IT div lansirao svoj prvi startup program po uzoru na Google i Microsoft, a partneri su mu Y Combinator, 500 Startups i Techstars
Nikola Pavešić
 Infobip

Najveći hrvatski startup, više od milijardu dolara vrijedan Infobip, razvio je vlastiti startup program Infobip Startup Tribe.

Mlade tehnološke tvrtke koje su primile manje od 5 milijuna dolara investicije i zapošljavaju manje od sto ljudi Infobip poziva da se priključe njegovu "plemenu" (engl. "tribe"). Zauzvrat im nudi financijsku podršku u iznosu od 60.000 do 360.000 kuna. To mogu iskoristiti u obliku kredita za korištenje Infobipovih usluga.

Usto, Infobip će startupima dati svoje mentore, otvoriti im mogućnost korištenja njegova know howa te čak ustupiti svoje urede, koje ima na svim kontinentima. Među ostalim, startupi koji postanu dio programa imat će izravan ulaz na pitchinge na konferencijama Shift.

Nikola Pavešić, voditelj Startup Tribea, naglašava da sve to rade kako bi na svoju globalnu komunikacijsku platformu doveli što više brzorastućih igrača. Naglašava da program nije tu kako bi "progutali" male, nego da im pomognu rasti na Infobipovoj tehnologiji te da tako rastu svi zajedno.

Suradnja

- Nama je ključno da imamo što više manjih, ali brzorastućih korisnika naših proizvoda, koji će nam otvoriti cijeli jedan novi segment poslovanja, a s kojima možemo surađivati, gdje god je to moguće, i na drugim razinama - kaže Pavešić.

Čelni čovjek prve Infobipove startup inicijative karijeru je započeo u Ujedinjenim narodima u Tanzaniji, a u Infobip je prešao iz Tokija, gdje je posljednjih pet godina vodio partnerstva u tvrtki Nikkei, najvećoj svjetskoj poslovnoj novinskoj kući i vlasniku Financial Timesa.

- Nećemo uzimati ni postotak za sudjelovanje u ovom programu - ističe Pavešić i dodaje da smisao Startup Tribea nije uvjetovati pomoć startupima koji im se jave kompliciranim ulaskom u njihovu vlasničku strukturu. Pojašnjava da je za Infobip ovo korak prema dobroj korporativnoj praksi, kakvu imaju tvrtke poput Googlea, Amazona i Salesforcea, gdje im je smisao podržati razvoj ekosustava i gdje postoji obostrana korist od takve suradnje. Zato naglašava da nemaju ograničen broj prijava, kao ni rokove.

- S nekima smo o tome već razgovarali i sada očekujemo da nam se formalno jave preko naših web stranica - kaže Pavešić.

Program su u startu podržali vodeći VC fondovi i akceleratori kao što su Y Combinator, 500 Startups i Techstars.

- Inicijativa jest globalna i krenuli smo prvo s tim zvučnijim imenima, ali očekujemo desetke partnera iz cijelog svijeta, a posebno smo fokusirani na naše podneblje i bez limita na broj partnera - kaže Pavešić.

Žele biti najbrži

Ivan Burazin, član Uprave za "developersko" iskustvo u Infobipu, naglašava da su odlučili krenuti u uspostavljanje i razradu cijele jedne nove poslovne vertikale, one okrenute prema razvojnim inženjerima, te da pripremaju još tri iznenađenja u idućem razdoblju. Infobip je, naime, dosad automatizirao dio prodaje i sada se njegove usluge, slično kao i drugih velikih internetskih kompanija, mogu izravno kupiti online i početi koristiti.

- Proces prijave korisnika, takozvani sign up, već je automatiziran. Svaki korisnik može doći na web stranicu, otvoriti račun i početi koristiti naše usluge - kaže Burazin.

Pojašnjava da u tome žele biti najbrži na tržištu. Pod tim računaju vrijeme od trenutka kada se developer prijavi na njihovu platformu do trenutka kad izbaci svoju prvu aplikaciju na Infobipovoj platformi.

- Trenutni standard unutar industrije je nekoliko sati, a mi ovdje želimo to postići u nekoliko minuta. Zato je jako važan Startup Tribes - zaključuje Burazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:46