VEĆA TRANSPARENTNOST

Na snagu stupila nova pravila o PDV-u na internetsku kupovinu: Objašnjavamo što to znači

Učinak novih pravila osjetit će internetski prodavatelji i trgovine/platforme unutar i izvan EU-a, ali potrošači
Ilustracija, kupovina preko interneta
 -/Wavebreak/Profimedia

Prvog srpnja na snagu stupaju nova pravila o PDV-u na internetsku kupovinu koja bi trebala povećati transparentnost za potrošače, osigurati ravnopravnije uvjete za poduzeća i pojednostavniti prekograničnu e-trgovinu.

EU-ov sustav PDV-a posljednji je put ažuriran 1993. i nije se razvijao usporedno s rastom prekogranične e-trgovine koji je posljednjih godina preobrazio maloprodajni sektor.

Pandemija koronavirusa dodatno je ubrzala procvat internetske maloprodaje i ponovno naglasila potrebu za reformom kako bi se osiguralo da se PDV na internetsku prodaju plaća u zemlji potrošača. Novim pravilima ujedno se pojednostavnjuje život kupaca i poslovanje trgovaca.

Učinak novih pravila osjetit će internetski prodavatelji i trgovine/platforme unutar i izvan EU-a, pružatelji poštanskih usluga i kurirske službe, carinske i porezne uprave te potrošači.

Što se mijenja u kupovini robe preko interneta?

Potrošači su do sada bili oslobođeni plaćanja PDV-a za pošiljke koje se uvoze u EU, a čija vrijednost ne premašuje 22 eura. Međutim, prema novim pravilima, to se izuzeća ukida tako da se od četvrtka PDV naplaćuje na svu robu koja ulazi u EU, kao i na robu koju prodaju poduzeća iz EU-a.

Europska komisija objašnjava da je ovo pravilo uvedeno zato što su studije i iskustva pokazali da se izuzeće od plaćanja PDV-a zloupotrebljava, pri čemu beskrupulozni prodavači izvan EU-a pogrešno označuju vrijednost pošiljaka robe, npr. pametnih telefona, kako bi iskoristili izuzeće.

Rupa u zakonu tim poduzećima omogućuje da ponude nižu cijenu od svojih konkurenata u EU-u i zbog toga proračuni zemalja članica godišnje gube 7 milijardi eura, što pak dovodi do većeg poreznog opterećenja za druge porezne obveznike.

Sve na jednom mjestu

Trenutačno, internetski prodavatelji moraju biti registrirani u sustavu PDV-a u svakoj državi članici u kojoj njihov promet premašuje određeni ukupni prag, koji se razlikuje od zemlje do zemlje.

Od 1. srpnja, različite pragove zamijenit će jedinstveni prag EU-a od 10 000 eura iznad kojeg se PDV mora platiti u državi članici u koju se roba isporučuje.

Kako bi se tim poduzećima pojednostavnilo poslovanje te kako bi im se olakšala prodaja u drugim državama članicama, internetski prodavatelji sada se mogu registrirati za elektronički portal „sve na jednom mjestu” na kojem mogu obavljati sve obveze povezane s PDV-om pri prodaji u cijelom EU-u. Taj prag od 10 000 eura već se od 2019. primjenjuje na elektroničke usluge koje se prodaju na internetu.

Umjesto da se bore sa složenim postupcima u drugim zemljama, mogu se registrirati u svojoj državi članici i na vlastitom jeziku. Nakon registracije internetski trgovac može prijaviti i platiti PDV u sustavu „sve na jednom mjestu” za svu svoju prodaju u EU-u putem tromjesečne prijave. Sustav „sve na jednom mjestu” pobrinut će se za prijenos PDV-a predmetnoj državi članici.

Isto tako, uvođenjem uvoznog sustava „sve na jednom mjestu” za prodavatelje koji nisu iz EU-a omogućit će im se jednostavno registriranje u sustavu PDV-a u EU-u i osigurati da se točan iznos PDV-a prenese u državu članicu u kojoj PDV dospijeva.

Za potrošače to znači mnogo veću transparentnost: ako kupujete od prodavatelja ili platforme izvan EU-a registrirane u sustavu „sve na jednom mjestu”, PDV bi trebao biti dio cijene koju plaćate prodavaču. To znači da carinska tijela ili kurirske službe više ne traže dodatne uplate kada roba stigne u vašu matičnu zemlju jer je PDV već plaćen.

Poduzeća izvan EU-a već su u velikom broju registrirana za uvozni sustav „sve na jednom mjestu”, uključujući najveće globalne internetske trgovine.

Minisustav „sve na jednom mjestu” za PDV provodi se od 2015. za prekograničnu prodaju elektroničkih usluga. Njegovo proširenje na internetsku prodaju robe pružit će još više prednosti internetskim trgovcima na malo i potrošačima u EU-u. Slične reforme uvedene su i dobro funkcioniraju u drugim jurisdikcijama kao što su Norveška, Australija i Novi Zeland.

Modernizacija pravila

Prijedlog o novim pravilima PDV-a za e-trgovinu upućen je Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) Europskog parlamenta koji je imenovao Ondřeja Kovarika (Renew, Češka) za izvjestitelja. Nacrt rezolucije koji je pripremio odbor ECON usvojen je na plenarnoj sjednici 14. studenoga 2019. godine.

"Potreban nam je režim naplate PDV-a koji odgovara digitalnom dobu. Modernizacija pravila e-trgovine pojednostavit će postupke PDV-a na jedinstvenom tržištu. Ova će Direktiva također pridonijeti uklanjanju postojećih rupa koje ometaju naplatu PDV-a", izjavio je Kovarika, "Ove nove mjere dobar su primjer pravila koja odgovaraju digitalnom dobu i koja će koristiti osobito manjim poduzećima koji žele poslovati diljem EU-a".

OECD je procijenio da se oko 67% opskrbe robe putem e-trgovine vrši putem digitalnih platformi, a velika većina njih samo putem tri najveće platforme, Amazona, eBaya i Alibabe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 02:30