AGRO ARCA 2022.

Na jednom mjestu bit će predstavljena kreativnost i inovativnost u proizvodnji i preradi hrane

Sajam se održava od 13. do 15. svibnja 2022. u Prelogu, a organizatori očekuju 200-tinjak izlagača iz Hrvatske i 10-tak zemalja

Ilustracija

 Brant Sanderlin/Zuma Press/Profimedia

Hrvatska zajednica inovatora i Grad Prelog drugu godinu za redom organiziraju 13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2022 od 13. do 15. svibnja 2022. u Prelogu u dvorani SRC DG – SPORT. Podršku sajmu daju i pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, izvijestili su iz Hrvatske zajednice inovatora.

Poručuju kako organizacijom sajma AGRO ARCA žele pružiti mogućnost svim sudionicima da na jednom mjestu predstave svoju kreativnost i inovativnost kao i dosege u proizvodnji i preradi hrane. Prigoda je to, ističu, da se posjetitelji iz Hrvatske i inozemstva upoznaju s dijelom najnovijih dostignuća u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, šumarstvu, drvnoj industriji, veterinarstvu, sigurnosti hrane, ribarstvu, te s dostignućima na području ekološke i tradicionalne proizvodnje hrane.
“Stoga pozivamo sve koji žele pokazati svoje proizvode; poljoprivrednike, proizvođače, obrtnike i poduzetnike da budu dio ovogodišnje AGRO ARCE 2022. Prijave za izlagače traju do kraja tjedna, a prijaviti se mogu na stranicama”, poručuju organizatori.

Izložbeni prostor ovogodišnjeg sajma iznosit će 1500 m2 zatvorenog i 2.500 m2 vanjskog prostora, a očekuje se 200-tinjak izlagača iz Hrvatske i 10-tak zemalja svijeta.

Organizatori najavaljuju kako će osim brojnih STEM radionica za djecu svih uzrasta, AGRO ARCA 2022. biti obogaćena i brojnim popratnim sadržajima na vanjskom prostoru sajma poput Drone Academy prezentacije Fakulteta organizacije i informatike te izlaganja vozila Oldtimer klubova.

Prvi i drugi dan sajma održat će se i Inovacijski forum: Mladi u poljoprivredi u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

Spomenimo kako Europski parlament u prijedlogu rezolucije o o akcijskom planu EU-a za ekološku poljoprivredu ističe da bi poticanje poljoprivredne održivosti i otpornosti prehrambenog sustava EU-a trebalo biti prioritet te da je ekološka poljoprivreda ključan element za postizanje ciljeva u području okoliša i klime. Parlament smatra da održive inovacije u praksama kao što su ekološka poljoprivreda i, u širem smislu, agroekologija mogu dovesti do veće raznolikosti u poljoprivrednim sustavima.

Također ističe važnost istraživanja i inovacija za održivost sektora ekološke poljoprivrede i za ispunjavanje društvenih očekivanja u pogledu biološke raznolikosti, klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama, dobrobiti životinja i učinkovite upotrebe resursa te pozdravlja namjeru Komisije da izdvoji sredstva iz programa Obzor Europa za potporu tim ciljevima.

U tom kontekstu naglašava potrebu za istraživanjem i inovacijama kako bi se potaknuo prijelaz na ekološku poljoprivredu, uključujući stočarsku proizvodnju, kako bi se pronašla alternativna rješenja za određene sirovine u poljoprivredi i preradi te povećali prinosi i osigurala dostupnost potrebnog proteinskog krmiva, vitamina, sredstava za zaštitu bilja, posebno rješenja za biološku kontrolu, gnojiva i genetskih resursa kako bi se dodatno razvili snažni poljoprivredni sustavi i povećala tolerancija na suše, nametnike i bolesti.

Nadalje Parlament poziva Komisiju da potiče i jača suradnju među istraživačkim zajednicama koje se bave ekološkom i konvencionalnom hranom i poljoprivredom, posebno u okviru Europskog partnerstva za inovacije (EIP AGRI).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:56