VIJEĆE O VOLONTIRANJU

‘Mladi volonteri šire ideju solidarnosti i nade u cijeloj Europi‘

Bruxelles pozivaju države članice da pruže informacije o pravima volontera i senzibiliziraju javnost o koristima volonterskih aktivnosti,

Ilustracija

 Anders Wiklund/Afp/Profimedia

Jedna od prvih konkretnih inicijativa koje je Europska komisija donijela od kad je proglasila 2022. Europskom godinom mladih je prijedlog preporuka Vijeća o volontiranju.

Bruxelles poziva države članice da, između ostalog, osiguraju pristup transnacionalnim aktivnostima solidarnosti kao stvarnu priliku za sve mlade ljude te razmotre mjere kojima bi doprinijele razvoju zakonodavnog i provedbenog okvira za zdravlje, sigurnost i zaštitu volontera. Osim toga, pozivaju zemlje da pružaju informacije o pravima volontera, senzibiliziraju javnost o koristima volonterskih aktivnosti, promiču suradnju između organizatora volonterskih aktivnosti na nacionalnoj i europskoj razini te podupiru volonterske aktivnosti kojima se konkretno doprinosi rješavanju pitanja povezanih s klimatskim promjenama i okolišem.

"Od 2017. deseci tisuća mladih Europljana doprinijeli su promjenama sudjelovanjem u volontiranju i projektima Europskih snaga solidarnosti. Ovom ćemo preporukom omogućiti daljnje volontiranje za mlade kako bi u još većem broju mogli širiti ideju solidarnosti i nade u cijeloj Europi i izvan nje", kazao je povjerenik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

"Volontiranje je sve popularnije među mladima koji se žele angažirati u izgradnji bolje i uključivije Europe", dodala je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Kako navodi Komisija na svojim stranicama, cilj predložene preporuke je pojačati uključivost, kvalitetu, priznavanje i održivost transnacionalnog volonterstva mladih. Ovom inicijativom se također nastoje ukloniti prepreke volonterskoj mobilnosti na temelju iskustava tijekom pandemije i provedbe programa Europskih snaga solidarnosti, koji ove godine obilježava svoju petu obljetnicu.

Komisija poziva države članice da što prije donesu preporuke o djelovanjima u području međunarodnog volontiranja i solidarnosti mladih.

Europski parlament je sredinom prosinca potvrdio je odluku da se 2022. godina službeno proglasi godinom mladih. To znači da će se tijekom ove godine u svim državama članicama morati organizirati aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade. EU će mlade podupirati kroz programe kao što su Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kojima se omogućuje razmjena znanja među država članicama i relevantnim partnerima razvojem najbolje prakse u području digitalnog i međugeneracijskog volontiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:03