3. EURO ROBOCUP

Mladi hrvatski robotičari osvojili sedam medalja na europskom natjecanju u Portugalu

Hrvatsku je u devet kategorija predstavilo 14 ekipa i 37 natjecatelja, uz potporu 11 mentora iz Hrvatskog robotičarskog saveza

Ilustracija

 Gorodenkoff Productions/Sciencephoto/Profimedia

Mladi hrvatski robotičari vratili su se iz Portugala sa sedam osvojenih medalja na europskom natjecanju.

Od 1. do 4. lipnja u Portugalu je organiziran 3. Euro RoboCup, natjecanje u kojem je sudjelovalo preko 900 najboljih mladih robotičara iz 21 zemlje starog kontinenta.

Više od 150 ekipa odmjerilo je snage u raznim natjecateljskim kategorijama. Hrvatsku je u devet kategorija predstavilo 14 ekipa i 37 natjecatelja, uz potporu 11 mentora iz Hrvatskog robotičarskog saveza. Od 42 podijeljenih odličja, u Hrvatsku je otišlo njih čak sedam.

Zlatnu medalju odnijeli su hrvatski timovi "Školska knjiga CRO team" (učenici Borut Patčev i Juraj Kolarić, uz mentora Ivicu Kolarića), "DataCro team" (učenici Gabrijel Kraljić i Nikša Vaupotić, uz pomoć mentora Ivana Kolarića), "HROBOS CRO team" (robotičari Jerko Ćubić, Luka Kolarić i Antoni Glad, uz mentoricau Jelku Hrnjić) i "Power Splitters" (natjecatelji Bartol Babić, Lucija Vučić, Mihaela Grabić, Josipa Vlainić i Sara Emuši Benjak, s mentorima Zoran Vukić, Nela Beronja i Toni Jagnjić).

Drugo mjesto osvojile su ekipe "CI Varaždin CRO team" (natjecatelji Antonela Nikolić, Mirta Obelić i Barbara Prutki, mentor Ivica Kolarić) i "HROBOS CRO team" (natjecatelji Jerko Ćubić, Luka Kolarić i Antoni Glad, mentorica Jelka Hrnjić).

Brončanu medalju osvojila je ekipa "ADI CRO team" (učenici Dora Dijanić i Ivan Dijanić, te mentori Željko Krnjajić, Lovrek Dijanić i Jelka Hrnjić).

Na organizaciji i realizaciji projekta surađivali su Centar izvrsnosti Varaždinske županije, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije te Hrvatski robotički savez uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Dodajmo kako je Europski parlament u ožujku 2021. donio rezoluciju o oblikovanju politike digitalnog obrazovanja. U izvješću se navodi kako 42 posto Europljana nema osnovne digitalne vještine i da pritom postoje znatne razlike u državama članicama. Europarlamentarci traže od Komisije da stvori EU politiku digitalnog obrazovanja koja će svim učenicima nuditi pristup kvalitetnom digitalnom obrazovanju diljem starog kontinenta, kao i veću suradnju i ulaganje među državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:55