Računalni vid

Microblink objavio da ima tehnologiju umjetne inteligencije 50% bržu od Applea i Googlea

Hrvatska softverska tvrtka, koja je razvila najbrži mobilni skener dokumenata na svijetu i primila pojedinačno treću najveću startup investiciju u Hrvatskoj, ulazi u novu fazu razvoja
Igor Strejček i Jurica Cerovec iz Microblinka
 Microblink

Microblink, hrvatska softverska tvrtka koja je razvila najbrži mobilni skener dokumenata na svijetu i primila pojedinačno treću najveću startup investiciju u Hrvatskoj, objavila je da ima tehnologiju umjetne inteligencije koja je 50 posto brža od one Applea i Googlea.

- Temelj uspjeha kompanije je napredna AI platforma koja je u potpunosti razvijena u Hrvatskoj, a čije komponente na raznim testiranjima pokazuju da su najbolje na svijetu. Jedna od komponenti AI platforme je i izvođenje neuronskih mreža na mobilnom uređaju, a Microblinkova taj proces izvodi 50 posto brže od sličnih platformi najvećih globalnih kompanija poput Applea i Googlea - objavio je Microblink.

Jurica Cerovec, globalni izvršni direktor Microblinka za tehnologiju kaže da tehnologiju umjetne inteligencije razvijaju od 2012., a onu po kojoj su bolji od Applea i Googlea od 2015. godine.

- Mi smo od početka AI platformu razvijali za mobilne uređaje, a već 2012. smo imali tim za strojno učenje koji se fokusirao na to kako najbolje iskoristiti kamere na pametnim telefonima, povrh pukog fotografiranja - kaže Cerovec.

Dodaje da su duboke neuronske mreže direktno na mobilnim uređajima počeli koristiti 2015. godine.

- Bilo je to u vrijeme dok su ostali tu tehnologiju koristili na velikim serverima. U mnogo toga smo bili među prvima na svijetu, što nam je i omogućilo sadašnju poziciju da smo zaista korak ispred globalne konkurencije - kaže Cerovec.

Tvrtka, čiji je jedan od suosnivača Damir Sabol, najavila je da ulazi u novu fazu razvoja.

Planira dodatno ubrzati razvoj svoje napredne platforme za računalni vid, koja se temelji na umjetnoj inteligenciji. Microblink kreće i u komercijalizaciju postojećih i novih proizvoda za čitav niz industrija, s ciljem udvostručenja prihoda u narednim godinama.

Igor Strejček, direktor Microblinka za Hrvatsku i globalni potpredsjednik za operativne poslove tvrtke ističe da njihov softver dnevno koristi više od milijun ljudi. Navodi da su danas u poziciji da imaju globalno konkurentne proizvode, vrhunsku platformu koja nam omogućuje razvoj novih proizvoda i skaliranje poslovanja.

- Imamo razvojni tim za AI koji je među najboljima u svijetu i odličnu poziciju za razmjenu znanja među timovima koji rade i u Hrvatskoj i u New Yorku. To nam daje za pravo da budemo jako ambiciozni u svojim planovima - kaže Strejček.

Microblink proizvodi softver za brzu digitalizaciju raznih vrsta osobnih dokumenata i automatiziranje unošenja podataka u čitavom nizu industrija, a posebno u financijskoj industriji i telekomunikacijama.

Strejček pojašnjava da, kako bi ostvarili nove planove, moraju udvostručiti broja stručnjaka.

Kompanija trenutno ima 111 stalno zaposlenih, a samo prošle godine pridružilo im se više od 50 novih ljudi. Strejček kaže da će nastaviti kontinuirano pojačavati tim za umjetnu inteligenciju, koji je trenutno sa 70 ljudi među najjačima u Europi, a nove zaposlenike tražit će i u ostalim dijelovima kompanije.

Najveći dio zapošljavanja odnosi se na ured u Zagrebu, koji će ostati glavni razvojni centar za AI tehnologiju, a u širenju na globalnom tržištu oslanjaju se i na ured u New Yorku.

- Prostor za rast vidimo u razvoju i implementaciji svoje AI platforme u nove proizvode za industrije koje se ubrzano digitaliziraju. Primjerice, u razvoju proizvoda za potvrdu vjerodostojnosti dokumenata i pojednostavljenju procesa potvrde identiteta na daljinu, čime se u potpunosti uklanja potreba fizičkog kontakta korisnika i pružatelja neke usluge. Microblinkova tehnologija će pritom omogućiti zaštitu privatnosti na način da podaci u svakom trenutku ostanu samo na mobitelu korisnika - zaključuje Strejček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:17