umjetna inteligencija

Koordinirani plan za AI: glavni zaključci tiču se četiri područja

Hrvatska zastupnica u ime Kluba zastupnika S&D-a, Romana Jerković, pozdravila je koordinirani plan o AI i činjenicu da se, nakon duge rasprave o etičkim pitanjima vezanima za AI, pažnja konačno usmjerava na operativni dio
Romana Jerković

Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Europskog parlamenta održao je u ponedjeljak raspravu o koordiniranom planu za umjetnu inteligenciju (AI).

Koordinirani i prošireni plan o umjetnoj inteligenciji za 2021. predstavila je Lucilla Sioli iz Europske komisije.

Glavni zaključci koordiniranog plana tiču se četiri područja – poticanje razvoja AI, premještanje AI iz laboratorija na tržište, poticanje vještina i osiguranje sigurnosti primjene umjetne inteligencije.

Hrvatska zastupnica u ime Kluba zastupnika S&D-a, Romana Jerković, pozdravila je koordinirani plan o AI i činjenicu da se, nakon duge rasprave o etičkim pitanjima vezanima za AI, pažnja konačno usmjerava na operativni dio.

"Trebamo doprinijeti bržem kreiranju globalnih pravila koje će se temeljiti na odgovornosti, transparentnosti, visokoj razini standarda, tehničkoj sigurnosti i na kraju stvoriti regulatorni okvir koji će omogućiti europskim poduzećima, kako početnicima, tako i SME, rast i konkurentnost na globalnoj razini", rekla je Jerković i dodala da je ključno stvoriti dobro okruženje za istraživanja i ulaganja.

"Trebamo promicati korištenje regulatornih sigurnih okvira, najboljih praksi u sufinanciranju, testiranju i povezivanju inovativnih HUB-ova u EU kako bismo pomogli SME i javnoj administraciji da postanu konkurentniji", dodala je Jerković.

Eurozastupnici su također pozvali na povećanje inovacije u mikroprocesore, ali i u pronalazak ravnoteže između inovacija i regulativa. Istaknuto je kako EU treba biti fleksibilna i stvoriti pravni okvir koji neće gušiti inovacije.

"Temeljem svih trenutačno mogućih informacija, ne možemo pobijediti SAD i Kinu u ovoj utrci. To trebamo promijeniti, ali vrlo oprezno. Moramo izraditi aplikacije za korištenje podataka. Industrijski i javni sektor u ovom trenutku posjeduje doista ogromne količine podataka. Umjetna inteligencija treba biti korištena u tim sektorima, za obradu tih podataka koje imamo u ogromnim količinama. To trebamo učiniti istodobno štiteći naše vrijednosti", rekao je češki zastupnik Mikulaš Peksa iz Kluba zelenih/EFA-e.

Europarlamentarci su još upozorili i na važnost stvaranja povjerenje u umjetnu inteligenciju, posebice u vidu edukacija i komunikacije s građanima.

Podsjetili su na istraživanje iz 2019. koje je pokazalo da 40% građana EU smatra da AI ima potencijal poboljšati usluge za potrošače, ali samo 30% osjeća se ugodno u radu s poduzećima koji koriste AI. Također, trećina svih ispitanika izrazilo je strah da će strojevi preuzeti njihov posao i da će čovječanstvo postati roblje robota.

"Kad govorimo o AI, tada trebamo fokus imati na zaštiti europskih vrijednosti i ne smijemo izgubiti iz vida konkurentnost na globalnom tržištu. Trebamo šire okvire zato smo okruženi brojnim rizicima unutar i izvan Europe. Trebamo pronaći način kako ćemo djelovati optimističnije, a manje birokratski", izjavila je danska eurozastupnica Pernille Weiss, iz Kluba zastupnika EPP-a.

Ravnateljica Odjela Umjetna inteligencija i digitalna industrija (CNECT.A) Lucilla Sioli zaključila je da je pandemija pokazala koliko su nove tehnologije i digitalizacija važni za Europsku uniju, odnosno koliko je AI važna za medicinu i za razvoj cjepiva. Istaknula je također važnost rodne ravnopravnosti u školovanju o AI, zaštite standarda sigurnosti i temeljnih prava EU, kao i potrebu za industrijskim istraživanjem i eksperimentalnim razvojem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:36