Testiranje na Olimpijskim igrama

Kina želi strancima ponuditi digitalni juan već 2022.

Najveća azijska država istražuje svoju digitalnu valutu od 2014., odnosno dvije godine prije nego što je u EU sličnu inicijativu dao Europski parlament
 Nicolas Asfouri/AFP

Posjetitelji Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje se održavaju iduće godine, mogli bi postati prvi međunarodni korisnici kineske digitalne valute e-yuan (e-CNY). Narodna banka Kine (PBOC) namjerava tom prilikom ponuditi na korištenje elektroničku verziju papirnate kineske valute međunarodnim sportašima i stranim posjetiteljima.

Kina je od svjetskih supersila najdalje otišla u pripremama za uvođenje digitalne valute. Njena središnja banka PBOC počela je istraživati digitalni juan još 2014. Dvije godine kasnije Europski parlament preporučio je osnivanje radne skupne za digitalni euro.

Prijedlog je došao od njemačkog europarlamentarca Jakoba von Weizsäckera u veljači te godine, a već u svibnju Parlament je s nadmoćnom većinom preporučio Europskoj komisiji da krene u tom smjeru. Krajem prošle godine Europska središnja banka najavila je da razmišlja o uvođenju digitalnog eura. U Kini se e-yuan kroz pilot-projekte testira za plaćanja fizičkim trgovinama u velikim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:43