rezolucija

‘Kažemo ‘da‘ digitalnim tehnologijama, ali ne na štetu radničkih prava‘

Rezolucija usvojena u četvrtak poziva na stvaranje europskog okvira koji bi platformskim radnicima zajamčio istu razinu socijalne zaštite
Sunčana Glavak
 Duje Klaric/Cropix

Zastupnici Europskog parlamenta donijeli su rezoluciju kojom zahtijevaju da osobe koji rade preko digitalne platforme imaju ista prava kao i svi ostali zaposlenici.

Rezolucija usvojena u četvrtak poziva na stvaranje europskog okvira koji bi platformskim radnicima zajamčio istu razinu socijalne zaštite kao i radnicima iste kategorije koji ne rade preko platformi.

To uključuje doprinose za socijalno osiguranje, odgovornost za zdravlje i sigurnost te pravo na kolektivno pregovaranje o poštenim uvjetima rada.

Rezolucija je usvojena s 524 glasa 'za', 39 'protiv' i 124 suzdržana.

Izvjestiteljica Sylvie Brunet (Renew Europe) istaknula je kako se radi o važnoj rezoluciji koja će dati socijalne temelje novom, modernom obliku zapošljavanja.

“Danas Europski parlament čini još jedan korak prema zaštiti radnika na platformi. Bolji pristup socijalnoj zaštiti, poboljšani uvjeti rada, pristup kolektivnom zastupanju samozaposlenih, pojašnjenje njihovog statusa i korištenje etičkog algoritamskog upravljanja su pitanja koja se hitno moraju riješiti na europskoj razini. Kažemo 'da' digitalnim tehnologijama, ali ne na štetu radničkih prava”, poručila je Brunet.

Trenutni europski zakonodavni okvir se ne bavi ovom novom vrstom rada, a u Akcijskom planu za provedbu europskog stupa socijalnih prava, Europska komisija najavila je da će do kraja ove godine predstaviti zakonodavnu inicijativu za poboljšanje radnih uvjeta radnika koji rade preko platformi.

Radnici na platformama često su pogrešno klasificirani kao samozaposleni, čime im se oduzima pristup socijalnoj zaštiti i drugim radničkim pravima. Kako bi riješio nedostatak pravne sigurnosti, Parlament predlaže prebacivanje tereta dokazivanja i to tako da bi poslodavci trebali dokazati da ne postoji radni odnos, a ne obrnuto. Međutim, zastupnici se međutim protive automatskoj klasifikaciji svih radnika putem platformi i ističu kako onima koji su doista samozaposleni treba dopustiti da ostanu u takvom položaju.

Zastupnica Elisabetta Gualmini (S&D) istaknula je kako se platformske radnike treba zaštiti i dati im socijalna prava koja su u konačnici ljudska prava.

"Ne želimo više da ljudi dobivaju sramotne plaće i ne želimo više nove vrste ropstva u onome što nazivamo socijalnom Europom. Ne želimo više vidjeti eksploataciju radnih snaga u onome što zovemo pravednom Europom. Mi ne tražimo mnogo. Sve što tražimo je dobru ravnotežu između prava i obaveza, između ekonomskog rasta i socijalne kompenzacije. Tražimo novu, progresivnu Europu punu suosjećanja", rekla je Gualmini.

Hrvatska zastupnica u EU parlamentu, Sunčana Glavak (EPP) podržala je ulaganja u strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje što je izrazito važno kako bi radnici bili spremni za digitalno doba.

„Rad putem platformi je u porastu, a 60% stanovnika EU-a kaže kako ni nakon krize uzrokovane koronavirusom ne namjerava napustiti korištenje internetskih usluga. Postoji određena pravna nesigurnost u različitim državama članicama u pogledu kombiniranja redovnog radnog odnosa s radom putem platformi što onda često podliježe posve različitim propisima za isti rad. Takvu pravnu nesigurnost treba riješiti uz poštivanje načela supsidijarnosti i različite pristupe država članica“, istaknula je zastupnica Glavak.

U raspravi je naglasila da sve internetske platforme moraju osigurati potpunu usklađenost sa zakonodavstvom EU-a. Zastupnici EP-a su pozvali nacionalne javne službe za zapošljavanja i europsku mrežu službi za zapošljavanje da bolje komuniciraju o mogućnostima koje nude radne platforme.

„Budući da je Hrvatska turistička zemlja, zalažem se za posebnu zaštitu radnika putem platformi u sektoru turizma i prometa“ istaknula je zastupnica Glavak koja smatra da je regulacija tog tržišta rada nužna.

Europarlamentarci su također zabrinuti zbog loših radnih uvjeta s kojima se radnici putem platformi često suočavaju. S obzirom na činjenicu da su platformski radnici često izloženi povećanom zdravstvenom i sigurnosnom riziku, poput prometnih nesreća ili ozljeda uzrokovanih strojevima, trebali bi biti opremljeni odgovarajućom osobnom zaštitnom opremom, a oni koji rade u uslugama prijevoza i dostave, moraju imati zajamčeno osiguranje od nezgode.

EU zastupnici također inzistiraju na tome da radnici putem platformi imaju pravo na transparentne, nediskriminirajuće i etičke algoritme. Algoritamske funkcije kao što su dodjela zadataka, ocjenjivanje, određivanje cijena i postupci deaktivacije uvijek bi trebale biti objašnjene na razumljiv način i jasno priopćene. Radnici trebaju imati mogućnost osporavanja odluka koje algoritmi donesu i uvijek mora postojati ljudski nadzor nad tim procesom.

Zastupnica Kim van Sparrentak (Zeleni/EFA) rekla je kako zakonodavci trebaju učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštite prava platformskih radnika.

"Ovim izvješćem dajemo jasan mandat Europskoj komisiji i pokazujemo da imamo model koji se temelji na solidarnosti. Budemo li ujedinjeni, napravit ćemo socijalnu Europu", zaključila je nizozemska zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:51