podizanje svijesti građana

Kampanja Europski mjesec kibernetičke sigurnosti uči nas kako se zaštiti na internetu

Ovogodišnje deveto izdanje kampanje o kibernetičkoj sigurnosti posvećeno je sigurnosnim pitanjima vezanim uz digitalizaciju svakodnevnog života
Representation of Bitcoin is seen with binary code displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 17, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto/NurPhoto via AFP)
 Jakub Porzycki

Svake godine u listopadu se obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti tijekom kojeg se održavaju konferencije, radionice, treninzi, prezentacije i webinari radi podizanja svijesti građana o sigurnosti na internetu.

Ovogodišnje deveto izdanje kampanje o kibernetičkoj sigurnosti posvećeno je sigurnosnim pitanjima vezanim uz digitalizaciju svakodnevnog života, koju je pandemija covida-19 ubrzala.

"Nećemo koristiti tehnologiju ako joj ne vjerujemo, a povjerenje dolazi iz osjećaja sigurnosti. Zato je kibernetička sigurnost doista ključna za digitalizaciju i uporabu tehnologije. Posebice danas kada zbog pandemije radimo toliko mnogo stvari na internetu: radimo, učimo i kupujemo. Usvajanjem dobrih navika kibernetičke sigurnosti gradimo siguran digitalni život", izjavila je potpredsjednica za Europu prikladnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

Kampanja „Razmislite prije nego što kliknete!” bavi se dvjema temama iz područja kibersigurnosti kako bi se građanima EU-a pomoglo da prepoznaju i pripreme se za kiberprijetnje.

Prva tema se fokusira na „Kibersigurnost kod kuće“ i pruža savjete o tome kako sigurno kupovati, komunicirati, raditi i studirati na internetu. Građani mogu pronaći korisne savjete o održavanju dobre kiberhigijene u svakodnevnim aktivnostima na internetu.

Druga tema daje smjernice "Prve pomoći" što učiniti u slučaju kiberincidenta. Cilj je potaknuti ljude da budu svjesni najčešćih kiberprijetnji i dati im savjete o tome kako reagirati u slučaju da postanu žrtvom prijevare pri kupnji putem interneta, ako su im ukradeni podaci o kreditnoj kartici, ugrožen bankovni račun ugrožen ili hakiran račun na društvenim mrežama. Stvarne žrtve će svoja iskustva ispričati u intervjuima i videozapisima.

"Kampanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti ima za cilj pomoći svima u stjecanju potrebnih vještina koje su im potrebne da bi od kiberprijetnji zaštitili sebe i europski način života. Moto kampanje, „Razmisli prije nego što klikneš”, upravo je ove godine relevantniji nego ikad", izjavio je potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Godišnju kampanju o kibersigurnosti koordinira agencija Europske unije za kibersigurnost (ENISA), a podupiru je Europska komisija, države članice EU-a, Europol, Europska središnja banka, zemlje članice Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) i više od 300 partnera iz javnog i privatnog sektora.

"U okviru ovogodišnje kampanje Europskog mjeseca kibersigurnosti građani EU-a mogu dobiti informacije koje će im biti korisne u svakodnevnom životu i savjete za zaštitu od kibersigurnosnih prijetnji. Udružili smo snage s državama članicama i institucijama EU-a kako bismo upozorili na te prijetnje i izgradili pouzdanu i kibersigurnu Europu", rekao je izvršni direktor ENISA-e Juhan Lepassaar.

Središnja platforma na kojoj se mogu dobiti sve informacije je cybersecuritymonth.eu.

Na toj web-stranici dostupni su materijali za kampanje u državama članicama na jezicima svih zemalja, a građani koji se registriraju mogu, između ostalog, provjeriti svoje znanje na kvizu o kibersigurnosti i pristupiti interaktivnoj karti zemalja sudionica s informacijama o službama u tim zemljama kojima žrtve mogu prijaviti kibernapad i obratiti im se za savjet.

CARNET-ov Nacionalni CERT i ove je godine nacionalni koordinator aktivnosti posvećenih kibernetičkoj sigurnosti u Hrvatskoj te poziva sve zainteresirane građane da se uključe u aktivnosti za jačanje kibernetičke sigurnosti. Tijekom listopada nastavit će se i CERT-ova kampanja Veliki hrvatski naivci koja upozorava na opasnosti neopreznog korištenja interneta. Na web stranici naivci.hr korisnici će moći naučiti kako generirati jaku lozinku, održavati kibernetičku higijenu i saznati više o phishingu – najučestalijem incidentu koji čini 42% od ukupnog broja svih incidenata.

U borbu protiv kiberprijetnji se uključio i Europski parlament koji je 10. lipnja donio rezoluciju o strategiji EU-a za kibersigurnost za digitalno desetljeće. Eurozastupnici su u rezoluciji od Komisije zatražili pooštravanje standarda EU-a o kibernetičkoj sigurnosti povezanih uređaja, aplikacija i operativnih sustava te su pozvali države članice da udruže svoja sredstva kako bi ojačale stratešku otpornost Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:59