SVJETSKI DAN KOMUNIKACIJA

‘Informacijsko-komunikacijske tehnologije mogu pomoći ljudima da ostanu zdravi, povezani i neovisni‘

Cilj Svjetskog dana telekomunikacija i informacijskog društva je pomoći u podizanju svijesti o mogućnostima koje korištenje interneta i ICT-a može donijeti društvima i gospodarstvima

Ilustracija

 Yay Media As/Alamy/Alamy/Profimedia/Yay Media As/Alamy/Alamy/Profimedia

Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva obilježava se svake godine 17. svibnja, s ciljem podizanja svijesti o pozitivnim učincima interna i ICT-a na društvo u cjelini.

Ove je godine posvećen temi "Digitalne tehnologije za starije osobe i zdravo starenje". Kako naglašavaju u Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji, starenje globalnog stanovništva bit će definirajući demografski trend 21. stoljeća, a telekomunikacije i informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) imaju ulogu u postizanju zdravijeg starenja, ali i u pomaganju ljudima da grade pametnije gradove, suzbijanju rodne diskriminacije na radnom mjestu, osiguravaju financijsku uključenost starijih osoba i podržavaju milijune skrbnika diljem svijeta.

Podržavanje zdravog starenja također je ključno za održivost gospodarskih i zdravstvenih sustava, a ICT može pomoći ljudima da ostanu zdravi, povezani i neovisni - fizički, emocionalno i financijski.

Cilj Svjetskog dana telekomunikacija i informacijskog društva je pomoći u podizanju svijesti o mogućnostima koje korištenje interneta i ICT-a može donijeti društvima i gospodarstvima, kao i o načinima premošćivanja digitalnog jaza.

Kao dan obilježavanja izabran je 17. svibnja jer se na taj dan obilježava potpisivanje prve Međunarodne konferencije o telegrafima (1865.) i stvaranje Međunarodne telekomunikacijske unije (1969.). Na prijedlog Međunarodnog telekomunikacijskog saveza, Glavna skupština UN-a donijela je 2006. rezoluciju kojom je propisano da se Svjetski dan informacijskog društva slavi svake godine na isti datum.

Dodajmo kako je Europski parlament u lipnju 2021. donio izvješće o starenju Starog kontinenta – mogućnosti i izazovi povezani s politikom starenja poslije 2020. U tekstu europarlamentarci podsjećaju da samo 35% osoba u dobi od 55 do 74 godine ima osnovne digitalne vještine, u usporedbi s 82% osoba u dobi od 16 do 24 godine, zbog čega su starije osobe izloženije isključenosti, uključujući digitalnu isključenost.

Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju Komisiju i države članice da istraže sigurne i pristupačne pomoćne digitalne tehnologije jednostavne za korištenje, skrb na daljinu i telemedicinu, posebno u udaljenim regijama i onima koje su pogođene demografskim padom. Također se poziva Komisiju da poduzme konkretne mjere usmjerene na starije osobe i da podrži inicijative za usavršavanje i prekvalifikaciju, posebno one usmjerene na ranjive skupine, kako bi se ljudima pomoglo da pronađu kvalitetan posao te kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada, premostio digitalni jaz i osiguralo da se te osobe uspješno prilagode inovativnim metodama upravljanja i rada te digitalnim rješenjima, kao što je rad na daljinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:49