GODINA MLADIH

‘Imam samo jednu poruku – dream big! Neka vaši snovi i planovi budu ambiciozni i globalni‘

Vjerujte u svoju ideju, svoj tim i vašu sposobnost da ostvarite svoje ciljeve, ističe Dražen Oreščanin iz Poslovne inteligencije

Dražen Oreščanin: Nama je jako bitno da su kolege koje zapošljavamo ambiciozni i radoznali, da žele učiti i razvijati se

 Marko Todorov/Cropix

Poslovna inteligencija danas ima preko 170 zaposlenih, nakon uspostavljanja naših uspješnih firmi u Londonu i Beču, upravo otvaramo i firmu u Stockholmu. Naši korisnici su u SAD-u, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Finskoj, Nizozemskoj, Austriji i mnogim drugim državama, kaže nam Dražen Oreščanin, jedan od osnivača i predsjednik Uprave Poslovne inteligencije.

Kad je riječ o poslovnim postignućima ove tvrtke, valja reći i kako je njihov Data Privacy Manager postao jedan od vodećih svjetskih softvera u području privatnosti podataka, imaju više od sto korisnika u cijelom svijetu, a upravo ga odvajaju u zasebnu tvrtku.

-Također smo prije godinu dana pokrenuli BIRD Incubator, prvi hrvatski privatni startup inkubator koji je specijaliziran za umjetnu inteligenciju i analitiku oko kojeg smo okupili impozantan ekosustav mentora i partnera, a program inkubatora je do sada prošlo ili upravo prolazi dvadesetak startupa. Vrlo smo ponosni na sve što smo učinili ne samo za rast kompanije i razvoj naših zaposlenika, nego i za razvoj cjelokupnog IT i startup ekosustava u Hrvatskoj – ističe Dražen Oreščanin koji je, osim po uspješnom poslovanju, u javnosti poznat i kao izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Ovoga puta, s obzirom da je 2022. Europska godina mladih, zanimaju nas iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti. Tako smo i Dražena Oreščanina pitali što bi poručio mladima koji tek žele zakoračiti u svijet poduzetnika, kao i onima koji su to već učinili pokretanjem startupa.

- Imam samo jednu poruku – dream big! Neka vaši snovi i planovi budu ambiciozni i globalni. Pokušajte osmisliti i napraviti proizvod ili uslugu koji će biti novi i originalni i u svom području najbolji na svijetu. Imajte u sebi onu sportsku drskost da se upustite u tržišnu borbu s nekim od najvećih i najuspješnijih svjetskih kompanija koje imaju praktično neograničene resurse koje bi vam mogle biti konkurenti na tržištu. Vjerujte u svoju ideju, svoj tim i vašu sposobnost da ostvarite svoje ciljeve. Najgore što se može dogoditi je da možda u onome što ćete raditi ne budete najbolji na svijetu, ali ako ne pokušate, sigurno nećete biti – poručuje Oreščanin.

Inače, u ovom desetljeću digitalizacija je ključna riječ. Europska unija svojim politikama potiče jačanje digitalnih kapaciteta u području infrastrukture te obrazovanja i vještina, kao i digitalnu transformaciju poduzeća i javnih službi. Europski parlament je u travnju 2021. donio i program Digitalna Europa, prvi financijski instrument EU-a posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeća i kod građana. Jedan od EU ciljeva je da do 2030. mora biti zaposleno 20 milijuna stručnjaka u području ICT-a.

Broj zaposlenih u ICT sektoru raste i u Hrvatskoj, ali još uvijek je ispod EU prosjeka. Dražena Oreščanina pitali smo što bi moglo promijeniti tu sliku.

- Tu sliku možemo promijeniti ako postanemo „Meka“ za razvoj IT industrije. To bi naravno zahtijevalo da država iz temelja promijeni odnos prema IT industriji. Jedan vrlo mali pomak se može vidjeti u području digitalnih nomada, gdje je Hrvatska jedna od prvih država u svijetu koja je je uvela vize za digitalne nomade. Do sada je u oko 1,5 godinu od uvođenja viza takvu vizu zatražilo nekoliko stotina stranih državljana koji nisu državljani EU koji trebaju takvu vizu, što je ipak manje od onoga što smo možda očekivali. Ono što bi bilo nužno je da država promijeni pristup prema IT industriji na način na koji su to napravile Rumunjska ili Sjeverna Makedonija koje su ukinule poreze i doprinose na plaće IT stručnjaka u IT kompanijama, te na taj način privuče i strane investitore i strane državljane da dođu živjeti i raditi u Hrvatsku i da iz Hrvatske stvaraju globalna rješenja za globalne korisnike. Na taj način bi se za hrvatsko društvo i državu kroz vrijednost izvoza, povećanje broja stanovnika i zaposlenih i kroz povećanje potrošnje kreirala puno veća vrijednost od poreza na dohodak koji se prelio u plaće IT stručnjaka – ističe Oreščanin.

Što je Vama bitno prilikom zapošljavanja i osiguranja kadra? Na što bi mladi koji traže posao trebali posebno obratiti pažnju, također smo pitali.

- Nama je jako bitno da su kolege koje zapošljavamo ambiciozni i radoznali, da žele učiti i razvijati se, da dobro komuniciraju i da dobro rade u timu. Kada smo bili manja firma uvijek smo davali prednost pripravnicima koji su imali i neku povijest u sportu, glazbi ili nekoj sličnoj aktivnosti uz studiranje i koji su radili neke studentske poslove uz rad i naučili vrijednost toga da sam zarađuješ za život. Sada se u tome na puno kompleksniji način brine naš odjel ljudskih resursa, odnosno kako se sada svugdje moderno zove „People and Culture“. Ono što je naša obveza u tom odnosu sa zaposlenicima je da im osiguramo kompetitivne financijske uvjete, najbolje globalne projekte za najbolje globalne korisnike vezane za analitiku u oblaku i u konačnici profesionalni razvoj kakav ne mogu ostvariti ni u jednoj drugoj kompaniji u našoj regiji koja se bavi analitičkim rješenjima – naglašava Dražen Oreščanin, predsjednik Uprave Poslovne inteligencije.

Što se tiče Europske godine mladih dodajmo još kako “određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u”. To je prilikom odluke istaknuto u objavi Europskog parlamenta. Zastupnici su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:29