Potpisivanje ugovora

Identyum predstavio instantni digitalni potpis u oblaku

Novo rješenje već koristi Ferratum banka, koja građanima nudi izdavanje kredita izravno preko interneta
Identyum ID

Identyum od danas nudi mogućnost instantnog digitalnog potpisa u oblaku, i to zahvaljujući suradnji s Finom.

Hrvatski startup razvio je tehničko rješenje s kojim se fizička provjera identiteta korisnika može izvesti u cijelosti preko interneta. Tvrtkama na taj način može potvrditi identitet korisnika preko interneta, a korisnik time automatski s tvrtkom može preko mreže digitalno potpisati ugovor. U taj zadnji korak uskače suradnja s Finom, jer Identyum je integrirao Finin digitalni potpis u oblaku, koji na sudu vrijedi isto kao i vlastoručni potpis tintom na papiru.

Kao rezultat, Identyum je kroz ovu suradnju dobio mogućnost nuditi uslugu, kojom bilo koji građanin može na bilo kojem internetskom ili mobilnom servisu ad-hoc, odnosno instantno, i to pravno valjano, potpisati bilo koji ugovor.

Drugim riječima, Identyum sada može telekomima, bankama, internetskim trgovcima i drugim biznisima nuditi mogućnost da im korisnici izravno preko interneta, bez ikakve dodatne tehnologije, odmah potpisuju ugovore. Za korištenje digitalnih potpisa u pravilu je do sada trebao poseban USB ili smart-kartica te su se morali fizički ugovoriti. Tako je ovakva usluga bila ograničena samo na stolna i prijenosna računala. Sad se teoretski može koristiti i preko mobitela. Identyum je tu uslugu odmah i testirao s Ferratum bankom. Tako sada ta banka svojim korisnicima nudi mogućnost da ugovore kredit u cijelosti preko interneta.

Kad korisnik na internetskim stranicama Ferratum banke zatraži kredit, odmah se preusmjerava na Identyum koji provjerava njegov identitet i zatim na kraju procesa ishođenja kredita nudi korisniku mogućnost da ga odmah online i potpiše. Identyum tu nastupa kao posrednik koji je u ime banke provjerio identitet korisnika i s obzirom da je Finin partner, može odmah omogućiti građaninu da digitalno potpiše ugovor s bankom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:48