DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Grupa Triglav uspješno ostvaruje ESG ciljeve

Istovremeno, klijenti, dioničari, investitori i zaposlenici sve više očekuju usmjerenost na održiv razvoj, zbog čega Grupa Triglav tom području pristupa ozbiljno i odgovorno

Mlade snage

Prvi uvjet za uspješno i održivo društvo su prepoznavanje i percipiranje izazova u području održivosti te spremnost i sposobnost djelovanja. Ciljevima Pariškog sporazuma i Europskog zelenog dogovora članice Europske unije obvezale su se da će znatnim smanjivanjem emisije stakleničkih plinova prijeći na klimatsku neutralnost. Kako bi ostvarile taj cilj morat će prije svega povećati energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. U transformaciji će za veliki trud biti odgovorne i tvrtke. Istovremeno, klijenti, dioničari, investitori i zaposlenici sve više očekuju usmjerenost na održiv razvoj, zbog čega Grupa Triglav tom području pristupa ozbiljno i odgovorno. Grupacija ima jasnu politiku u području održivog razvoja (tzv. EGS), jer je prvo izvješće o održivosti objavila još 2006. Godine 2012. izmjeren je ugljični otisak tvrtke, a 2021. usvojili su strateške ESG smjernice. Ciljevi razvoja definirani su do 2025. godine.

Smanjenje ugljičnog otiska

U 2022. ugljični otisak Grupe Triglav smanjen je za 13 posto u usporedbi s 2021. te za 14 posto u usporedbi s baznom 2019. godinom. Grupa je počela instalirati solarne elektrane na neke od krovova poslovnih zgrada u Sloveniji i regiji Adria – tako dobivenom električnom energijom pokrit će otprilike deset posto svih potreba za električnom energijom i značajno smanjiti ugljični otisak. Među mjerama treba spomenuti ugradnju termostatskih ventila za centralnu regulaciju topline s ciljem poboljšanja učinkovitosti grijanja, hlađenja i ventilacije u poslovnim zgradama Triglava te izgradnju osnovne infrastrukture za veći broj električnih automobila. U slučaju novogradnji i obnove zgrada uzimaju se u obzir smjernice za smanjenje energije. Čak 63 posto potrošene električne energije prošle je godine dobiveno iz obnovljivih izvora. Grupacija napreduje i u korištenju električnih i hibridnih vozila, zaposlenike se potiče na korištenje bicikala ili skutera za kraća poslovna putovanja, a u Ljubljani je dostupna i usluga „car sharinga“.

image

Mlade nade generacije 2020., 2021. i 2022.

Jernej Lasic/

Integracija održivosti u proizvode

U Grupi Triglav održivost je ugrađena u nove i postojeće programe osiguranja. Tako u ponudi imaju osiguranje solarnih elektrana, pri čemu potiču ljude na njihovo korištenje, a ljubiteljima novih oblika mobilnosti nude osiguranje mikromobilnosti. Kasko osiguranje automobila uključuje i sva pokrića za električna i hibridna vozila, jer omogućuje i osiguranje kabela i punionica. Putem aplikacije DRAJV, pak, u Triglavu povezuju – te nižom premijom nagrađuju - veliku zajednicu vozača koji su dokazano sigurniji u prometu. Prošle su godine dosegli posebnu prekretnicu: zajedno su sigurno proputovali milijardu kilometara. Opredjeljenje za održivi razvoj je i dio osiguranja povezanih s poljoprivredom jer promiču lokalno uzgojenu hranu i, uz pomoć aplikacije Triglav Vrijeme, potiču lokalnu preventivnu zaštitu od prirodnih vremenskih nepogoda, a nude i pogodnosti za mlade poljoprivrednike koji preuzimaju poljoprivredna gospodarstva. Financijski investicijski programi također imaju zelenu komponentu. Dionički fond Triglav Zeleni ulaže u dionice vodećih kompanija na području održivog razvoja i društvene odgovornosti. Triglav Fondovi nude mogućnost ulaganja u investicijske fondove i programe životnog osiguranja sa štednom komponentom. Klijenti su prepoznali takav trud jer vrijednost uložene imovine raste, a istovremeno su ESG fondovi uspješni po pitanju prinosa.

image

Grupacija ima jasnu politiku u području održivog razvoja - svoje prvo izvješće o održivosti objavila je, naime, još 2006. godine

Društvena odgovornost i zajednica

Grupa Triglav posebnu pozornost posvećuje društvenoj odgovornosti. Pod okriljem Instituta Sve će biti u redu, Triglav osiguranje provodi različite aktivnosti i projekte koji pomažu socijalno ugroženima, ali i široj zajednici. Projektom Mlade nade proteklih su godina podržali deset generacija mladih ljudi iz područja sporta, parasporta i umjetnosti koji se ističu iznimnim talentom, a njihove priče dokaz su da se uz polet, entuzijazam i disciplinu mogu postići zacrtani ciljevi i ostvariti i najnevjerojatniji snovi. Mnogima od njih baš su sredstva koja su dobili u sklopu projekta pomogla u razvoju potencijala. U humanitarnoj akciji Triglav grupa se također uključila u pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, a u Kočevskoj Reki i na Krasu zaposlenici su pomogli u pošumljavanju i sadnji novih stabala. Volontiranje je tako postalo sastavni dio Triglavovih internih team buildinga, a projekt „Kako sukreiramo održivu budućnost“ nagrađen je na ovogodišnjoj HR&M konferenciji. U Triglavu pletu mrežu aktivnosti i programa kojima sukreiraju sigurniju budućnost i na području mobilnosti. Sigurniju mobilnost razumiju i žive na duge staze, jer žele podržati vozače svih vrsta mobilnosti tijekom cijelog životnog ciklusa. Terenske aktivnosti dopunjene su sadržajima na web portalu Vozimse.si. Dobar primjer održivog ponašanja je projekt Vožnje za osvježenje znanja za starije osobe s instruktorom. Gotovo trećina vozača u Sloveniji starija je, naime, od 60 godina, a većina ih ne obnavlja svoje vozačko znanje. Kako bi ih osposobili, Triglav je udružio snage s AMZS-om u akciji Vožnja za osvježenje znanja i ponudio besplatne vožnje s instruktorom starijima od 60 godina. Pod okriljem projekta dosad se više od tisuću starijih vozača upustila u avanturu obnavljanja vozačkog znanja i vještina. Njihov je trud nedavno prepoznala i Europska komisija nagrađujući ih za izvrsnost u području sigurnosti prometa. Opredijeljenost za održivost tako ostaje jedno od najvažnijih usmjerenja osiguravajućeg društva, koju žive i kroz mnoge druge projekte, kao što su Za bolje sutra, Očistimo naše planine, Djeca Triglava, Triglav utrka, Šuma srčanosti i Osigurajmo budućnost, u kojima udružuju snage s raznim partnerima iz mnogih područja. Jer shvaćaju da samo zajedničkim snagama možemo mijenjati svijet nabolje.

Usmjerenost na održivost Grupe Triglav temelji se na povezanosti poslovanja društava Grupe Triglav i sljedećih održivih ESG aspekata:

• Okolišni čimbenici (Eng. environmental − E): ugljični otisak (emisije stakleničkih plinova), potrošnja prirodnih resursa, energetska učinkovitost, klimatski rizici, gospodarenje vodama, gospodarenje otpadom.

• Društveni čimbenici (eng. social − S): odgovoran odnos prema zaposlenicima, klijentima i dobavljačima, različitost, jednakost i uključenost, poštivanje ljudskih prava, utjecaj na lokalnu i širu zajednicu.

• Čimbenici upravljanja (Eng. governance − G): korporativno upravljanje, nulta tolerancija na korupciju i mito, upravljanje rizicima, transparentnost poslovanja, aktivno upravljanje odnosima s investitorima, porezna politika, raznolikost upravljačkih i kontrolnih tijela

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 18:43