ZELENA TRANZICIJA

Građani se žale na brže trošenje baterija, nova pravila moraju biti u korist potrošača

Eurosocijalisti traže da se zabrane namjerni kvarovi kojima je cilj primorati građane da kupuju novije modele

Biljana Borzan

 Ured zastupnice

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta proteklog tjedna razmatrao je kompromisne amandmane na nacrt mišljenja o prijedlogu Uredbe o baterijama i otpadnim baterijama. Izvjestitelj Antonius Manders iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke zalaže se za osiguranje jednakih uvjeta za proizvođače sa sjedištem u Europskoj uniji i izvan EU.

Europska komisija je u prosincu 2020. donijela prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i vijeća o baterijama i otpadnim baterijama i stavljanju izvan snage Direktive 2006/66/EZ i izmjeni Uredbe (EU) br. 2019/1020. s ciljem usklađivanja zakonodavnog okvira EU-a za baterije u skladu sa europskim zelenim planom. Kako je tada obrazloženo, prema procjenama Svjetskog gospodarskog foruma na globalnoj razini potrebno je proizvoditi 19 puta više baterija kako bi se ubrzao prelazak na gospodarstvo s niskom razinom emisija ugljika.

Amandmanima se podupire uvođenje novih pravila za baterije u skadu s ekološkim i društvenim zahtjevima, proširenje prijedloga na baterije za laka prijevozna sredstva, s naglaskom na standardizaciju i transparentnost u korist potrošača. IMCO će glasovati o tom dokumentu 9. prosinca 2021.

Na odboru su raspravljani i prijedlozi hrvatske zastupnice Biljane Borzan koja je s kolegama eurosocijalistima predložila da se baterije moraju moći lako zamijeniti dok upute kako se mijenjaju moraju biti dostupne kako servisima tako i građanima. Isto tako predložila je da rezervne baterije moraju biti na tržištu svo vrijeme očekivanog trajanja uređaja.

- Ne tako davno svi smo mogli zamijeniti bateriju na mobitelu ili laptopu: jednostavno otvorite uređaj, izvadite, umetnete drugu. U slučaju da se baterija pokvari, lako kupite drugu i uređaj normalno radi bez da ste ga nosili u servis. Sada to uglavnom nije moguće. Studije su pokazale kako se mobiteli sada sastavljaju ljepilom, a ako želite izvaditi bateriju, velik je rizik da ćete oštetiti uređaj – izjavila je Borzan.

Dodala je kako joj se jako puno građana žali kako kada skinu novi operativni sustav, na mobitelu dođe do bržeg trošenja baterije. Stoga eurosocijalisti traže da se zabrane takvi namjerni kvarovi kojima je, kako ističe Borzan, cilj primorati građane da kupuju novije modele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:27