GODINA MLADIH

‘Fokusirajte se na ono što želite i vjerujte da sve svoje ciljeve možete ostvariti‘

Jedan od bitnih faktora je komunikacija. Ako ne razumijemo nešto, bitno je ponoviti "gradivo" i više puta, kaže Mirela Relković

Mirela Relković: Izaberite najbolje za sebe! Izaberite uspjeh!

 Privatni album

Mnogima kojima je barem jednom u životu zatrebala pomoć ili savjet oko financijskih izvještaja, dobro je poznato ime Mirele Relković. Ova poduzetnica u svijetu računovodstva već je 25 godina. Svaki utorak i nedjelju na blogu ProknjižiMe jednostavnim rječnikom objašnjava ponekad komplicirane pojmove iz svijeta financija. Široj publici je možda ipak najpoznatija po tome što usluge računovodstva nudi nekonvencionalnim metodama - snimanjem kratkih videa koje objavljuje na društvenim mrežama.

S obzirom na to da je 2022. Europska godina mladih, odlučili smo se obratiti uspješnim poduzetnicima u Hrvatskoj kako bi nam ispričali svoja iskustva, koja mogu biti korisna onima koji su tek zakoračili u svijet poduzetništva.

Mirelu Relković pitali smo što bi poručila mladima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog startupa.

- Mladima koji se tek pojavljuju na tržištu rada želim poručiti: 'Ne bojte se!'. Pred vama se nalazi spektar mogućnosti koje trebate iskoristiti, a strah i nepoznato je samo osjećaj kojeg možete prevladati pitajući starije i iskusnije. Tamo gdje završavaju vaša znanja mjesto je potražiti stručnu pomoć nas koji smo prošli startup fazu prije puno godina i uspješno vodimo svoje firme - rekla nam je Relković.

Mirela podsjeća da danas postoji niz financijskih paketa koje odobravaju naše institucije, a novac je kanaliziran iz sredstava EU, kao i fondovi i natječaji za EU projekte koji su također dobra baza za početak uspješnog poslovanja.

- Fokusirajte se na ono što želite i vjerujte da sve svoje ciljeve možete ostvariti. Izaberite najbolje za sebe! Izaberite uspjeh! - poručuje Relković.

Zanimalo nas je što je ovoj novogradiškoj ekonomistici bitno prilikom zapošljavanja i osiguranja kadra.

- Najbitnije je fokusirati se na volju za radom kao i spremnost za učenjem - poručila je - Vremena u kojim živimo svima predstavljaju nove izazove ali i brzinu učenja i prilagođavanja novim uvjetima. Ako ste spremni na učenje, svaki poslodavac će to iznimno cijeniti.

Mirela je odmah nakon srednje škole krenula put realnog tržišta, prvo radeći uz svog oca, da bi zatim i sama nastavila tradiciju obiteljskog posla. Danas je njezina tvrtka Kontoar, u kojoj zapošljava 10 djelatnika, jedna od vodećih knjigovodstvenih servisa u Slavoniji.

- U više situacija stručnost je kategorija koja se vremenom može nadoknaditi, dok neprilagođen pristup poslu i kolegama puno teže, gotovo nikada. Također jedan od bitnih faktora je komunikacija. Ako ne razumijemo nešto, bitno je ponoviti "gradivo" i više puta ako je potrebno. Komunikacija i organizacija je pola odrađenog posla - ističe nam računovotkinja.

Dodajmo još i kako se u Europskoj godini mladih želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Tijekom ove godine uložit će se povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u. Kao što je spomenula Mirela, mladima su na raspolaganju različita sredstva iz EU fondova i natječaja. Zastupnici Europskog parlamenta osigurali su dodatnih osam milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:33