TRANSATLANTSKI SPOR

Facebook, unatoč presudi suda, nastavlja prenositi podatke iz Europe u SAD

Zuckerbergova tvrtka tvrdi da je američki zakon "ekvivalentan" pravu EU, unatoč dvije suprotne odluke Suda pravde.

 Mark Zuckerberg

 Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Unatoč dvjema presudama najvišeg suda Europske unije, Facebook i dalje prenosi podatke korisnika iz EU-a u SAD.

Iako je temeljem presuda europskog suda poznatih pod nazivom "Schrems I" i "Schrems II" Facebook morao odmah zaustaviti prijenos podataka iz EU-a u SAD, do danas kompanija nije poduzela nikakve korake da ograniči prijenos podataka.

Umjesto toga, kompanija je izradila dokument na 86 stranica pod nazivom "Procjena učinka prijenosa" u kojem objašnjava zašto se presuda suda ne bi trebala primjenjivati na Facebook i zašto se prijenosi podataka mogu nastaviti. Odnosno, Facebook tvrdi da je američki zakon "ekvivalentan" pravu EU, unatoč dvije suprotne odluke Suda pravde.

Europska aktivistička skupina za zaštitu podataka NOYB (Non of Your Business) objavila je pojedine dijelove internog dokumenta koji pokazuju da kompanija nije poduzela nikakve nove ili relevantne mjere od presude suda donesena sredinom 2020.

Sud je tada odlučio da Facebook ne smije slati podatke o europskim korisnicima u SAD budući da američki zakoni o digitalnom nadzoru stranih građana krše europske zakone o zaštiti privatnih podataka.

"Facebook već osam i pol godina ignorira zakone EU-a. Najnoviji dokumenti pokazuju da kompanija jednostavno zauzima stav da je Sud pravde EU-a u krivu, a Facebook je u pravu. Radi se o nevjerojatnom nepoznavanju vladavine prava, koje je podržano izostankom provedbenih mjera od strane irskog DPC-a. Nije ni čudo što Facebook ovaj dokument želi zadržati u tajnosti. Međutim, ovo također pokazuje da Facebook nema ozbiljnu pravnu obranu kada nastavlja slati europske podatke u SAD", izjavio je predsjednik NOYB-a i jedan od najpoznatijih aktivista za zaštitu privatnosti Max Schrems.

Otkrića također stavljaju pritisak na irsko nadzorno tijelo za zaštitu podataka DPC koje je prvu pritužbu protiv Facebookovog prijenosa podataka od Schremsa primio još 2013. godine. Upravo je ta pritužba na kraju dovela do dvije već spomenute presude. Jedan od glavnih razloga zašto je Schrems tražio da se zaustavi prijenos podataka je taj što Facebook na zahtjev mora otkriti naše osobne podatke američkim sigurnosno-obavještajnim agencijama, čime postoji opasnost da dođe do masovnog nadzora građana.

U preliminarnoj odluci u rujnu 2020., irski DPC je sugerirao da će Facebook morati prestati s prijenosom podataka u SAD nakon presude iz srpnja prošle godine, ali još nije dovršio odluku unatoč tome što je u svibnju poništio Facebookov prigovor na istragu agencije.

Aktivisti za zaštitu podataka sada vrše pritisak na Dublin da konačno ispoštuje odluku Europskog suda i spriječi Facebook da nastavi ilegalno prenositi podatke u SAD.

Stručnjaci ističu da ovo ukazuje na problem puno veći od Facebooka, a tiče se europske ovisnosti o američkim platformama i pružatelja usluga u oblaku.

Spomenimo još kako je Europski parlament u svibnju donio rezoluciju kojom poziva Komisiju da pokrene postupke za povredu prava protiv Irske zbog neuspješnog provođenja GDPR-a i traži od nacionalnih tijela da zaustave prijenose podataka kojima bi se u SAD-u moglo skupno pristupiti. Europarlamentarci su tada izrazili zabrinutost zbog nedovoljne razine provedbe GDPR-a, osobito u području međunarodnih prijenosa podataka te zbog toga što nacionalna nadzorna tijela ne provode opće nadziranje u pogledu prijenosa osobnih podataka u treće zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:30