UPRAVLJANJE PODACIMA

Europska unija je korak bliže usvajanju zakonu koji će startupovima olakšati razmjenu podataka

Pouzdana razmjena podataka među sektorima i državama članicama koristit će društvu i gospodarstvu

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Europski parlament i Vijeće postigli su neformalni dogovor o zakonu o upravljanju podacima.

Nova pravila trebala bi na raspolaganje staviti više podataka startupovima i poduzećima za poticanje inovacija.

Zakon o upravljanju podacima (DGA) ima za cilj povećati povjerenje u dijeljenje podataka, stvoriti nova pravila EU-a o neutralnosti tržišta podataka i olakšati ponovnu upotrebu određenih podataka u posjedu javnog sektora, npr. određene zdravstvene, poljoprivredne ili ekološke podatke, stoji u priopćenju EP. Time bi se uspostavili zajednički europski podatkovni prostori u strateškim područjima kao što su zdravstvo, okoliš, energetika, poljoprivreda, mobilnost, financije, proizvodnja i javna uprava.

Tijekom pregovora, zastupnici Europskog parlamenta zalagali su se da u zakonu nema rupa koje bi omogućile operaterima iz zemalja koje nisu članice EU-a da zlorabe program. Također su osigurali precizne zahtjeve o tome koje će usluge biti obuhvaćene novim zakonom.

Potencijal umjetne inteligencije ne može se 'otključati' bez dijeljenja podataka, istaknuli su europarlamentarci, a razmjena podataka pomoći će startupovima i poduzećima da razviju ekosustav temeljen na standardima EU.

Što se tiče vrste podataka koje bi trebalo maksimalno iskoristiti, to su podaci koji su dobrovoljno dostupni za postizanje ciljeve od općeg interesa, kao što su znanstvena istraživanja, zdravstvena skrb, borba protiv klimatskih promjena ili poboljšanje mobilnosti. Prema novom zakonu, pouzdane usluge dijeljenja podataka bit će vidljivije i koristit će zajednički europski logotip.

Parlament je također u proces uključio odbor za inovacije podataka, koji će pružiti stručnost kada je potrebno donijeti odluke o upravljanju podacima. Odbor će savjetovati Komisiju o kibernetičkoj sigurnosti za razmjenu i pohranu podataka te poticati međunarodnu standardizaciju i prenosivost podataka.

"Naš cilj bio je postaviti temelje za podatkovnu ekonomiju u koju ljudi i tvrtke mogu vjerovati", izjavila je izvjestiteljica Parlamenta Angelika Niebler (EPP), "Dijeljenje podataka može napredovati samo ako su zajamčeni povjerenje i poštenje, stimulirajući nove poslovne modele i društvene inovacije. Iskustvo je pokazalo da je povjerenje – bilo da se radi o povjerenju u privatnost ili u povjerljivost vrijednih poslovnih podataka – ključno pitanje. Parlament je inzistirao na jasnom opsegu, osiguravajući da povjerenje bude upisano u budućnost europske podatkovne ekonomije".

Tijela javnog sektora morat će izbjegavati stvaranje isključivih prava za ponovnu upotrebu određenih podataka, a isključivi ugovori trebali bi biti ograničeni na razdoblje od 12 mjeseci za nove ugovore i 2,5 godine za postojeće kako bi se više podataka učinilo dostupnim malim i srednjim poduzećima i startupovima, upozorili su zastupnici.

"Na početku smo doba umjetne inteligencije i Europi će biti potrebno sve više podataka. Revolucija podataka neće čekati Europu. Moramo djelovati sada ako europske digitalne tvrtke žele imati mjesto među vodećim svjetskim digitalnim inovatorima”, dodala je Niebler.

Prema podacima Europske komisije, očekuje se da će se količina podataka koju generiraju javna tijela, poduzeća i građani upeterostručiti do 2025. godine.

"Ova je uredba prvi korak prema stvaranju stabilnog i pravednog gospodarstva temeljenog na podacima. Riječ je o uvođenju optimalnih uvjeta za pouzdanu razmjenu podataka u skladu s našim europskim vrijednostima i temeljnim pravima. Stvaramo sigurno okruženje u kojem se podaci mogu razmjenjivati među sektorima i državama članicama te koristiti društvu i gospodarstvu. ", izjavila je povjerenica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:19