digitalizacija pravosuđa

Europska unija digitalizacijom nastoji olakšati pristup pravosuđu za građane i poduzeća

Dok se u nekim država članicama već koriste učinkovita digitalna rješenja, prekogranični sudski postupci uglavnom se i dalje vode fizički na papiru
Ilustracija
 Vlado Kos/Cropix

Zbog pandemije je došlo do mnogih problema u funkcioniranju pravosudnog sustava, od kašnjenja saslušanja uživo i prekogranične dostave sudskih dokumenata do nemogućnosti dobivanja pravne pomoći. U isto vrijeme, zbog sve većeg broja stečajnih postupaka i otpuštanja, sudovi postaju još važniji.

Europska unija digitalizacijom nastoji olakšati pristup pravosuđu za građane i poduzeća. Dok se u nekim država članicama već koriste učinkovita digitalna rješenja, prekogranični sudski postupci uglavnom se i dalje vode fizički na papiru.

Primjerice, u Hrvatskoj sudovi koriste integrirani sustav za upravljanje sudskim predmetima eSpis, državno odvjetništvo koristi sustav upravljanja državno-odvjetničkim predmetima CTS, a Vrhovni sud u SupraNovu unosi konačne sudske odluke.

Kako bi poboljšali prekograničnu suradnju i omogućili veću zaštitu građana, Vijeće EU-a ovog tjedna odobrilo je opći pristup u vezi s uredbom o sustavu e-codex.

Radi se o ključnom tehnološkom elementu koji bi trebao osigurati modernizaciju prekogranične komunikacije među nadležnim pravosudnim tijelima.

"Pandemija bolesti COVID-19 ukazala je na potrebu da se, među ostalim, ubrzaju digitalizacija i interoperabilnost naših pravosudnih sustava. Osiguravanje održivog i sigurnog sustava za komunikaciju u prekograničnim postupcima našim pravosudnim tijelima važan je korak u tom smjeru", izjavila je portugalska ministrica pravosuđa Francisca Van Dunem.

Sustav e-codex sastoji od softverskih paketa kojim se omogućuje povezivanje nacionalnih sustava. Tako se nadležnim pravosudnim tijelima, pravnim stručnjacima i građanima omogućuje da elektroničkim putem šalju i primaju dokumente, pravne obrasce, dokaze i druge informacije diljem EU-a.

Godišnje se u EU vodi oko 3,4 milijuna građanskih i trgovačkih sudskih postupaka koji imaju prekogranične implikacije.

Europski parlament je 23. studenog 2020. usvojio dva prijedloga kako bi pristup pravosuđu bio lakši te kako bi se povećala pravna sigurnost.

Digitalna rješenja za prekogranične dokaze i dostavu dokumenata trebala bi dovesti do učinkovitije suradnje među sudovima u različitim državama članicama.

Parlament je predložio korištenje komunikacijskih tehnologija na daljinu koje omogućavaju brže prikupljanje dokaza uz niže troškove. Na primjer, u prekograničnom postupku saslušanje se može održati videokonferencijom kad god je to moguće.

Parlament prihvaća decentralizirani informatički sustav e-codex koji povezuje nacionalne sustave i omogućava razmjenu dokumenata elektroničkim putem na brži i sigurniji način te su predložili nova pravila za zaštitu podataka i privatnosti prilikom slanja dokumenata i uzimanja dokaza.

"Uporaba novih tehnologija može uvelike olakšati i ubrzati izvođenje dokaza u EU-u kada je riječ o građanskim i trgovačkim slučajevima s prekograničnim implikacijama. Odredbe koje je donio Europski parlament ne samo da će poboljšati pravosudnu suradnju među državama članicama, nego će jamčiti brži, jeftiniji i sigurniji pristup pravosuđu za građane i poduzeća EU-a”, izjavio je izvjestitelj Emil Radev (EPP, Bugarska).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:19