MEDIJI U EUROPI

Europska komisija: ‘Poljski zakon predstavlja ozbiljne rizike za slobodu i pluralizam medija‘

Glasnogovornik Komisije dodao je kako EU očekuje od država članica da njihove politike potkopavaju rad slobodnog, neovisnog i raznolikog medijskog sektora

Ilustracija

 Joris Van Ostaeyen/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska unija oštro je osudila kontroverzni poljski zakon o medijima i najavila da konačno započinje konzultacije o nadolazećem europskom zakonu o slobodi medija kojeg je von der Leyen najavila još u rujnu.

Poljski parlament usvojio je zakon koji će pooštriti pravila o stranom vlasništvu nad medijima, posebno utječući na slobodu rada informativnog kanala TVN24, u vlasništvu američke medijske tvrtke Discovery.

Europska komisija je u priopćenju za medije izjavila kako poljski zakon predstavlja ozbiljne rizike za slobodu i pluralizam medija te da sa zabrinutošću prati razvoj situacije.

Glasnogovornik Komisije dodao je kako EU očekuje od država članica da osiguraju da njihove politike i zakoni ne potkopavaju rad slobodnog, neovisnog i raznolikog medijskog sektora.

Dan nakon usvajanja kontroverznog poljskog zakona, Komisija je objavila kako kreće u konzultacije o inicijativi koju je predsjednica Ursula von der Leyen najavila u svom obraćanju o stanju Unije.

Riječ je o europskom zakonu o slobodi medija koji ima cilj zaštititi pluralizam i neovisnost medija na unutarnjem tržištu EU-a.

Zakon bi trebao funkcionirati kao mehanizam za povećanje transparentnosti, neovisnosti i odgovornosti djelovanja koja utječu na medijska tržišta, slobodu i pluralizam u EU.

"Svaki dan vidimo pokušaje vlada ili privatnih grupa da izvrše pritisak na medije. Krajnje je vrijeme da se dogovorimo o zajedničkim zaštitnim mjerama na razini EU-a za zaštitu neovisnosti i pluralizma medija kako bi novinari mogli obavljati svoj posao i informirati građane bez straha", izjavila je povjerenica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourová.

Komisija poziva medijske radnike, aktiviste, javna tijela, kao i sve ostale dionike vezane uz ovaj sektor, da se uključe u poziv na očitovanje koji je danas objavljen na portalu Have your say. Portal je preveden i na hrvatski jezik.

Svi zainteresirani mogu do 21. ožujka 2022. izraziti svoje mišljenje i stavove o ovoj inicijativi te obrazložiti što i zašto žele postići. Komisija će objavljene komentare uzeti u obzir pri daljnjem razvoju i usavršavanju ove inicijative.

Nakon ovog poziva slijedi otvoreno javno savjetovanje, a Europski zakon o slobodi medija bi se trebao usvojiti tijekom sljedeće godine, odnosno krajem 2022.

S obzirom na to da u siječnju dolazi do rotacije predsjedanja Vijećem EU-a, medijski akteri polažu nade u to da će Francuska biti više od Slovenije zainteresirana za donošenje zajedničkog okvira za slobodu medija.

Inače, novi zakon temeljit će se na revidiranoj Direktivi o audiovizualnim medijskim uslugama; za cilj će imati jačanje unutarnjeg tržišta za medijska ulaganja i poslovanje u Europi, a dio je napora EU-a za jačanje demokracije u okviru europskog akcijskog plana za demokraciju. Također će nadopuniti medijski i audiovizualni akcijski plan, koji se usredotočuje na održivost, otpornost i digitalnu transformaciju medijskog sektora.

Spomenimo još kako je Europski parlament u listopadu ove godine donio rezoluciju o jačanju demokracije te slobode i pluralizma medija u EU u kojoj poziva Komisiju da izda preporuke za svaku zemlju i procijeni njihov napredak, među ostalim u vezi s pitanjima koja se odnose na stanje slobode medija u državama članicama; te da s državama članicama izradi ambiciozni, čvrst i cjelovit pravni okvir u sklopu budućeg akta o slobodi medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:02