ODBOR ZA TRGOVINU

Europarlamentarci traže uvođenje novog instrumenta za uravnoteženi pristup tržištima javne nabave

Usvojeni nacrt izvješća bit će u siječnju stavljen na plenarno glasovanje, nakon čega će započeti međuinstitucionalni pregovori

Zastupnik Europskog parlamenta Daniel Caspary

 Odd Andersen/Afp/Profimedia

Odbor za trgovinu Europskog parlamenta usvojio je stajalište o novom instrumentu za potporu europskim tvrtkama.

Riječ je o međunarodnom instrumentu nabave (IPI) kojim se uvode mjere koje ograničavaju pristup otvorenim EU natječajima za javnu nabavu tvrtkama iz država izvan EU koje ne nude sličan pristup tvrtkama iz EU-a.

Novi instrument trebao bi uspostaviti ravnotežu mogućnosti za tvrtke iz EU-a koje se natječu izvan EU-a.

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su opći cilj instrumenta kojeg je predložila Komisija, ali su prilagodili njegov dizajn, opseg i diskrecijske ovlasti država članica.

Naime, europarlamentarci su se složili s dvjema vrstama mjera koje Komisija može odabrati kako bi ispravila nejednak pristup tržištima javne nabave. Prva mjera je prilagodba rezultata ponuda koje su dale tvrtke koje podliježu IPI-u (bez utjecaja na cijenu koju plaća ponuditelj), a drugi postupak bio bi isključivanje tvrtke iz nadmetanja.

Naručitelji mogu odustati od mjera samo u dva slučajeva - kada sve ponude dolaze od tvrtki iz zemalja koje podliježu mjerama IPI; i u slučajevima kada javni interes nadilazi pitanja IPI-ja, kao što je u područjima javnog zdravlja ili zaštite okoliša. Izuzeće se također primjenjuje na tvrtke iz najmanje razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

EU je u značajnoj mjeri otvorila svoja tržišta javne nabave konkurentima iz trećih zemalja te se zalaže za ukidanje protekcionističkih mjera na međunarodnim tržištima javne nabave, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Glavni trgovinski partneri EU-a imaju različite stupnjeve ograničenja kojima se ograničava pristup poduzećima iz EU-a njihovim tržištima javne nabave.

Odbor za trgovinu EP-a uključio je sve europske javne naručitelje u područje primjene IPI-ja kako bi se osigurala jedinstvena primjena u svim zemljama EU.

Zastupnici Europskog parlamenta složili su se uspostaviti različite pragove kako bi odredili koji postupci nabave podliježu mjeri IPI – vrijednosti od najmanje 10 milijuna eura za radove i koncesije te pet milijuna eura za proizvode i usluge.

"Glasovanje o IPI-u važno je za naše europske tvrtke i naše partnere u trećim zemljama. Nedostatak jednakih uvjeta traje već dovoljno dugo. Trebamo osigurati da europski ponuditelji imaju isti pristup tržištima javne nabave u trećim zemljama kao i ponuditelji iz trećih zemalja u EU. Radili smo ubrzano i završili procese za manje od tri mjeseca. Parlament će nastaviti ovim tempom s ciljem zaključivanja trijaloga u proljeće 2022”, rekao je izvjestitelj Daniel Caspary (EPP).

Tekst je odobrilo 36 zastupnika, a šestero ih je bilo suzdržano.

Usvojeni nacrt izvješća bit će u siječnju stavljen na plenarno glasovanje, nakon čega će započeti međuinstitucionalni pregovori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:54