KRAJ PRAVNOJ NESIGURNOSTI

Europarlamentarac Sokol: ‘Banke više neće moći tek tako ukinuti prekoračenje, već će o tome morati potrošače obavijestiti‘

Riječ je o pravilima koje je EU donijela prije gotovo 15 godina i koji su, uslijed digitalizacije i pandemije, zastarjeli

Tomislav Sokol, član Europskog parlamenta od 2019.
 

 Davor Pongracic/Cropix

Odbor Europskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku usvojio je novu Direktivu o potrošačkim kreditima.

Riječ je o pravilima koje je EU donijela prije gotovo 15 godina i koji su, uslijed digitalizacije i pandemije, zastarjeli. Revidiranom direktivom EU želi prilagoditi kreditno poslovanje uvjetima digitalizacije, uz istodobno osiguravanje veće zaštite potrošača. Uz to, u pravila o potrošačkim kreditima želi se uključiti razne nove operatere na tržištu, poput fintecha i internetskih platformi.

Tekst izvjestitelja Mareka Belke usvojen je s 44 glasova 'za', četiri 'protiv' i devet suzdržanih.

Kao izvjestitelj Kluba zastupnika Europske pučke stranke, Tomislav Sokol na prijedlog Direktive uložio je 150 amandmana, a za brojne od njih već je osigurao većinu u Europskom parlamentu.

"Ključno je da interesi hrvatskih građana budu zorno reflektirani u novoj Direktivi. Od početka krize uzrokovane bolešću COVID-19, čak 6 od 10 potrošača susrelo se s financijskim poteškoćama. U takvim okolnostima brojni su se građani koristili dopuštenim i prešutnim prekoračenjima", ističe Sokol.

Kako naglašava europarlamentarac, sadašnji prijedlog Direktive zapravo bi omogućio bankama da bez prethodne najave ili davanja mogućnosti obročne otplate zatraže povrat tih dugovanja, što predstavlja pravnu nesigurnost za potrošače i izlaže ih neproporcionalnom riziku.

"Zato sam uložio amandmane koji će potrošačima zajamčiti pravnu sigurnost jer banke neće moći tek tako ukinuti prekoračenje već će o tome morati potrošače obavijestiti u razumnom roku te im ponuditi mogućnost obročne otplate", poručio je Sokol.

Europska komisija u lipnju prošle godine predložila je reviziju dvaju skupova pravila EU-a radi davanja većih prava potrošačima u novim i promijenjenim uvjetima digitalizacije i pandemije bolesti COVID-19. Radi se o reviziji Direktive o potrošačkim kreditima i Direktivne o općoj sigurnosti proizvoda. Oba prijedloga dio su Nove strategije za potrošače donesene prošle godine, a čiji je cilj ažuriranje općeg strateškog okvira politike EU-a za zaštitu potrošača.

Europski parlament trenutno je u postupku zauzimanja stajališta o ovim pravnim aktima. Očekuje se da će eurozastupnici o zakonodavnom izvješću glasovati prije ljetne stanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:43