OKRUGLI STOL

Državni tajnik: ‘Želimo pozicionirati Hrvatsku na bitno mjesto u digitalnom zdravstvu EU-a‘

Digitalno zdravstvo jedna je od najbrže rastućih industrija na globalnom zdravstvenom tržištu, a umjetna inteligencija je ključni alat u razvoju pametnog zdravstvenog sustava
AI u zdravstvu

Institut Ruđer Bošković uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je okrugli stol na temu uloge umjetne inteligencije i inovacija u jačanju europskog digitalnog zdravstva.

Digitalno zdravstvo jedna je od najbrže rastućih industrija na globalnom zdravstvenom tržištu, a umjetna inteligencija je ključni alat u razvoju pametnog zdravstvenog sustava.

AI se može primijeniti u gotovo svim aspektima ili djelatnostima zdravstvene industrije, od donošenja odluka na razini klinika i javnog zdravlja, biomedicinskih istraživanja i razvoja lijekova, do administracije zdravstvenog sustava i redizajna usluga.

Državni tajnik Silvio Bašić u uvodnom govoru je kao primjer uspješnog korištenja umjetne inteligenciju u zdravstvu istaknuo primjenu u interpretaciji i očitavanju radioloških nalaza i dimenzioniranju doze zračenja pojedino za svaki nodul kod pacijenata s rakom pluća uz upotrebu modernih CT uređaja, kakav primjerice postoji u Klinici Jordanovac, kao dio nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka pluća s ciljem širenja probira u druge centre u Hrvatskoj.

"Umjetna inteligencija jedna je od najkontroverznijih tema današnjice. Ipak, Ministarstvo zdravstva prepoznalo je izazov i udružilo se u konzorcij AU4HEALTH. Želimo pozicionirati našu zemlju na bitno mjesto u digitalnom zdravstvu EU-a", kazao je Bašić.

Sudionici su tijekom panela kontekstualizirali postojeće probleme u zdravstvu EU-a, te pokazali kako nove tehnologije poput umjetne inteligencije mogu doprinijeti rasterećenju zdravstvenog sustava.

Europski zdravstveni sustavi sve su opterećeniji nedostatkom medicinskog osoblja, dugim listama čekanja i sve većom potražnjom za uslugama koje uzrokuje starenje stanovništva. To dovodi do značajnih financijskih ograničenja i neravnomjernog pristupa uslugama za različite demografske i geografske skupine.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith istaknuo je da je vrlo bitno kako će se Hrvatska snaći i pozicionirati u brzo rastućem svijetu digitalnih tehnologija kao i u adresiranju izazova koje pred zdravstveni sustav postavlja pandemija.

Pomoćnica ravnatelja Klinike Magdalena, Nina Šesto, vjeruje da konzorciji koji je okupljen na projektu AI4HEALTH.Cro može pozicionirati Hrvatsku u sam vrh EU-a kao centar za testiranje AI tehnologija.

Europska unija prepoznala je AI tehnologiju kao ključnu u kontroli i smanjenju troškova zdravstvenih usluga i dugoročnoj održivosti zdravstvenih sustava.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol upozorio je da Hrvatska mora podupirati razvoj AI-ja u zdravstvu jer pruža mogućnost rane dijagnoze i dodao kako AI algoritmi identificiraju rak dojke s približno 90 % točnosti u kombinaciji s analizom radiologa.

"U zadnje tri godine, europsko financiranje istraživanja i inovacija u AI području poraslo je za oko 70%. Međutim, to je još uvijek nedovoljno budući da je 2016. u EU-u uloženo oko 3.2 milijardi eura u AI dok je istovremeno u Sjevernoj Americi uloženo 12.1 milijarda eura, a u Aziji 6.5 milijardi eura. Europska unija treba novi sustavni pristup umjetnoj inteligenciji kako bi omogućila poticanje inovacija i išla u korak s trendovima digitalnog doba", rekao je Sokol.

Koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković Anja Barešić rekla je kako je projekt ''AI za pametno zdravstvo i medicinu'', koji je na listi nacionalnih kandidata za Europske digitalne centre za inovacije, jedinstvena prilika za potporu inovatorima u Hrvatskoj i snažnije pozicioniranje u svijetu digitalnih tehnologija u zdravstvu.

Projekt je prošao nacionalni predodabir čime je stekao pravo prijave na predstojeći poziv Europske komisije za sufinanciranje digitalnih centra u okviru programa Digitalna Europa.

Program Digitalna Europa predviđa 6,7 milijardi eura za financiranje Europskih digitalnih centra za inovacije (EDIH) s ciljem stvaranja učinkovitog zdravstva u službi građana.

Rukovoditelj poslovnog područja IoT i digitalno zdravstvo u tvrtki Ericsson Nikola Tesla, Mario Ravić, rekao je kako su startupovi izrazito bitni za budućnost zdravstva jer postoji mnogo ideja koje oni mogu jako brzo 'pivotirati', pogotovo u području umjetne inteligencije.

"Same investicije u zdravstvene startupove koje su se na polugodišnjoj razini u 2021. udvostručile u odnosu na 2020. godini (sa 9,7 na 20.1 mlrd USD) na svjetskoj razini govore o ogromnom prostoru za poboljšanje zdravstvenih sustava i skrbi prema pacijentima te potrebi za rješenjima odmah", zaključio je Ravić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:12