ZELENA TRANZICIJA

Do 3. ožujka 2022. otvoren poziv na podnošenje prijava u okviru Inovacijskog fonda

S proračunom od 1,5 milijardi eura financirat će se napredne tehnologije za obnovljivu energiju
Ilustracija
 Monty Rakusen/Imagesource/Profimedia

Komisija pokreće drugi poziv na podnošenje prijava za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih programa na svijetu za demonstraciju niskougljičnih tehnologija, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama, izvijestili su iz Europske komisije.

S proračunom od 1,5 milijardi eura u okviru Inovacijskog fonda, kako su pojasnili, financirat će se napredne tehnologije za obnovljivu energiju, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika.

-Sredstva iz Inovacijskog fonda doprinose uvođenju tehnoloških rješenja potrebnih za zelenu tranziciju. Ovim pozivom podupirat ćemo inovativne projekte, ubrzavati ih i uvoditi na tržište što je brže moguće. Tim će se ulaganjem poduprijeti dekarbonizacija europskog gospodarstva i otvoriti put prema klimatskoj neutralnosti do 2050. te pojačati europsko tehnološko vodstvo na svjetskoj razini – izjavio je potpredsjednik Frans Timmermans.

Iz Komisije navode kako su zbog izrazito velikog broja prijava u prvom pozivu i izvrsnog portfelja projekata pojednostavnili postupak prijave koji se sad sastoji od samo jedne faze. Time će se, ističu, znatno skratiti razdoblje od podnošenja prijave do dodjele bespovratnih sredstava.

Projekti će se ocjenjivati prema potencijalu za sprječavanje emisija stakleničkih plinova, inovacijskom potencijalu, financijskoj i tehničkoj zrelosti te potencijalu za proširenje i troškovnoj učinkovitosti. Poziv je otvoren do 3. ožujka 2022. za projekte iz svih država članica te Islanda i Norveške.

Europska investicijska banka pružit će pomoć za razvoj perspektivnih projekata koji nisu još dovoljno zreli za primanje bespovratnih sredstava, izvijestili su iz EK.

Projekti se mogu prijavljivati putem portala EU-a za financiranje i natječaje, na kojem su dostupne detaljnije informacije o cijelom postupku. Podnositelji prijava bit će obaviješteni o rezultatima ocjene projekata u trećem tromjesečju 2022. Kako najavljuju dodjela bespovratnih sredstava i potpisivanje projekata provest će se u četvrtom tromjesečju 2022.

Budući podnositelji prijava i drugi dionici moći će se informirati i postavljati pitanja o novom pozivu na informativnom danu 10. studenoga.

S prihodima u iznosu od 25 milijardi eura do 2030., ovisno o cijeni ugljika, svrha je Inovacijskog fonda dati pravi financijski poticaj poduzećima i javnim tijelima kako bi već sad ulagala u novu generaciju niskougljičnih tehnologija. Kako je istaknuto, poduzeća iz Europske unije trebala bi iskoristiti tu početnu prednost i postati vodeća tehnološka poduzeća na svjetskoj razini.

U skladu s najnovijim prijedlozima za provedbu europskog zelenog plana Fond bi se znatno povećao kako bi se u napredne zelene tehnologije usmjerila još veća ulaganja.

Inovacijskim fondom upravlja Europska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA), a Europska investicijska banka pruža pomoć za razvoj perspektivnih projekata koji još nisu posve spremni za podnošenje prijave.

Inovacijski fond uspostavljen je člankom 10.a stavkom 8. Direktive 2003/87/EZ kako bi se u svim državama članicama podupirale inovacije u području tehnologija i postupaka s niskim emisijama ugljika, navedeno je u Delegiranoj Uredbi Komisije оd 26.2.2019. o dopuni Direktive 2003/87/EZ Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu funkcioniranja Inovacijskog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2024 01:05