covid potvrde

Digitalnim potvrdama do slobode kretanja

Potvrda o tome da je osoba preboljela Covid-19 sadržavati će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu, datum izdavanja i rok trajanja
Ilustracija
 Valentino Belloni/Afp/Profimedia

Digitalni razvoj omogućuje da se tehnologija koristi i kako bi u vrijeme pandemije pomogla slobodi kretanja ljudi u EU. Primjer su i “Digitalne covid potvrde” uvođenje kojih su na plenarnom zasjedanju odobrili zastupnici Europskog parlamenta. Ako će sve ići po planu, ove digitalne potvrde bi mogle stupiti na snagu već prije ljeta, no ne bi mogle biti na snazi dulje od 12 mjeseci.

Tom će se potvrdom koja je u digitalnom obliku, ali se može tiskati i na papiru, dokazati da je osoba ili cijepljena jednim od cjepiva odobrenih od strane Europske agencije za lijekove (EMA), ili je preboljela virus ili ima negativan rezultat na testiranje. Međutim, kako bi izbjegli diskriminaciju onih koji se nisu cijepili, a cijepljenje nije obvezno, takve potvrde neće smjeti služiti kao putne isprave. Na to su zastupnici u Europskom parlamentu posebno upozorili.

“Digitalna potvrda” će sadržavati podatke o cjepivu, tko je proizvođač, broj doze i datum cijepljenja. Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja i rezultat. Priznavat će se i PCR test, ali i brzi antigenski test. Potvrda o tome da je osoba preboljela Covid-19 će sadržavati datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu, datum izdavanja i rok trajanja.

Kao i u drugim prilikama kada se koristi nova tehnologija i “umjetna inteligencija” i ovdje se pojavljuje putanje zaštite osobnih podataka. Europski Parlament navodi kako će potvrde, kao i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi, provjeravat kako bi se spriječila prijevara i krivotvorenje. Osobni podaci dobiveni na temelju potvrda ne mogu se pohraniti u odredišnim državama članicama i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na razini EU-a. Popis subjekata koji će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Europska komisija je ranije kada je predložila uvođenje ovih digitalnih potvrda naglasila da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osjetljive osobne podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

Ova potvrda može biti i na pametnim telefonima, a izdavale bi ga zdravstvene ustanove i vlasti iz svih država članica EU te bi bila bi priznata od svih drugih članica EU kao i država u Schengenskom prostoru koje nisu u EU. Ova će potvrda dokazati da je osoba ili cijepljena protiv Covida-19, ili posjeduje negativan test ili dokaz da je preboljela Covid-19. Potvrda se izdaje i državljanima Europske unije, ali i stranim državljanima koji žive u Europskoj uniji i članovima njihove obitelji. Izdavanje ovih potvrda će za građane biti besplatno.

Svi ti podatci će biti pohranjeni u QR kodu, a u zračnim lukama i graničnim prijelazima skenerom će se moći automatski očitati ti podaci i provjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:12