E-ZDRAVSTVO

Digitalizacija je ključna, ali ona je samo sredstvo za postizanje cilja

Pacijenti moraju imati kontrolu nad svojim podacima, a sigurna integracija trebala bi omogućiti cjelovitu skrb
Ilustracija
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Panel za budućnost znanosti i tehnologije Europskog parlamenta održao je radionicu o digitalizaciji zdravstvenog sustava na kojoj su stručnjaci objasnili kako je pandemija promijenila zdravstveni sustav i zašto je važno da države članice surađuju.

Glavni govornik panela „Stavimo„ e “ u e-zdravstvo“ bio je Ain Aaviksoo, glavni medicinski direktor tvrtke za kibernetičku sigurnost Guardtime i voditelj razvoja klinike za medicinu rada koja razvija digitalne alate za upravljanje zdravljem na temelju podataka za zaposlenike i tvrtke.

Aaviksoo smatra da bi se budućnost zdravstva trebala temeljiti na odlukama utemeljenim na podacima.

"Pojedinci moraju imati kontrolu nad svojim osobnim podacima, a sigurna integracija između različitih sudionika zdravstvenog sustava trebala bi omogućiti generiranje novog znanja i cjelovite skrbi", rekao je STOA-i estonski doktor.

Panel za budućnost znanosti i tehnologije (STOA) je odbor članova Europskog parlamenta posvećen pitanjima vezanim uz znanost i tehnologiju. Zamišljen je kao mjesto koje okuplja najbolje aktere i omogućuje poticajnu razmjenu znanja i iskustva između znanstvenika i kreatora politika.

Iako je digitalizacija ključna, ona je samo sredstvo za postizanje cilja, istaknuli su panelisti.

"Ako se cilj percipira kao glup i digitalizirate ga, dobit ćete mnogo automatski umnožene gluposti", upozorio je Aaviksoo, dodajući da je za stvaranje online zdravstvenog sustava najvažnija suradnja.

Znanstveni doprinos ključan je za osiguravanje da inicijative zdravstvene politike dovedu do boljeg javnog zdravlja pacijenata. Svijest o tome uvelike je ubrzana potrebom zajedničkog odgovora na pandemiju covida-19. Pandemija je pokazala koliko je važno da zemlje prikupljaju podatke o javnom zdravlju i međusobno dijele baze podataka.

Savjetnica za digitalnu transformaciju Centra za informiranje e-Estonija, Anett Numa, pričala je o tome kako je Estonija uspjela stvoriti sustav koji štiti online zdravstvenu dokumentaciju pacijenata i u konačnici dovodi do personaliziranog medicinskog sustava.

Govornici su istaknuli kako se blockchain tehnologija pokazala kao dobro rješenje za upravljanje i distribuciju podataka o pacijentima.

"Blockchain je najtransparentniji sustav koji omogućuje da digitalni podaci o pacijentima ostanu sigurni, nepromjenjivi i provjerljivi", složili su se panelisti.

Panel je moderirala estonska zastupnica u Parlamentu Marina Kaljurand (S&D) koja je istaknula da živimo u dobu u kojem je potražnja za zdravstvenom zaštitom u stalnom porastu.

"Imamo stalni rast populacije, a ujedno i sve stariju populaciju, sve više ljudi s kroničnim bolestima i nejednakom pristupu zdravstvenim uslugama. U isto vrijeme imamo narod koji očekuje sve više od vlada i zdravstvene zaštite. Vidimo mnogo nepovjerenja, curenje podataka, kibernetičkih napada na bolnice i ransomware napada. Izazovi i mogućnosti s kojima se danas susrećemo u zdravstvenoj skrbi je nešto s čime se nikad nismo susreli. Srećom, postoje iznimci i jedan od njih je moja zemlja. Estonija ima unikatan digitalni ekosustav u kojem su sve bolnice umrežene i povezane. Svi zdravstveni podaci su dostupni zdravstvenim radnicima, ali i građanima, korisnicima. Iako postoji gotovo 40 milijuna zdravstvenih dokumenata u e-zdravstvu, nismo zabilježili nijedan ozbiljan problem sa zaštitom podataka. Deset godina e-zdravstva učinilo je Estonijom jedinstvenom platformom koja je implementirala budućnost - digitalne zdravstvene usluge", poručila je Kaljurand.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:43