digitalni rodni jaz

‘Digitalizacija je brz i važan proces koji potpuno mijenja naše živote‘

Zadatak predsjednice FEMM odbora je, objašnjava nam, boriti se ne samo za ženska prava, već i osigurati da zakonodavstvo u svim sektorima bude rodno osjetljivo
Evelyn Regner

Ambicija Europske unije je da do 2030. godine bude digitalno suverena i globalna predvodnica u području digitalnih tehnologija.

To namjerava ostvariti u četiri glavna područja - digitalna transformacija poduzeća, digitalizacija javnih usluga, sigurna i održiva digitalna infrastruktura te jačanje digitalnih vještina.

Važnu ulogu u osiguravanju tih ciljeva imaju i europarlamentarci koji rade na politikama koje građanima i poduzećima omogućuju da iskoriste održivu i napredniju digitalnu budućnost.

Pitali smo stoga predsjednike odbora Europskog parlamenta na koji način se zalažu za postizanje digitalnih ciljeva i koji su njihovi glavni prioriteti.

Predsjednica odbora Europskog parlamenta za prava žena i jednakost spolova (FEMM), Evelyn Regner, odgovorila nam je kako je digitalizacija brz i važan proces koji potpuno mijenja naše živote.

"Ima nevjerojatan broj mogućnosti, ali i brojne rizike. Iz tog razloga, kao predsjednici Odbora FEMM, važno mi je pozabaviti se tim pitanjem. Jer žene su sve izloženije i sve su više pogođene negativnim aspektima digitalizacije", odgovorili su nam u uredu gospođe Regner.

Glavna pitanja na kojima FEMM trenutno radi su: digitalni rodni jaz; promicati ulogu žena u sektoru IKT (informacijske i komunikacijske tehnologije) i njihovu vodeću ulogu u digitalnom gospodarstvu; osigurati da su perspektive ravnopravnosti spolova i prava žena prisutne u svim politikama koje se tiču digitalizacije i u svim sektorima te cybernasilje.

"Digitalni rodni jaz, na primjer, pokazao nam je koliko je važno povećati prisutnost žena u digitalnom sektoru i povećati sudjelovanje djevojčica u STEM i IKT studijama. Trenutno, žene nisu samo nedovoljno zastupljene na tržištu rada, već su i nedovoljno zastupljene kada su u pitanju podaci. Slijedom toga, podaci uopće nisu reprezentativni i ne odražavaju raznolikost našeg društva. Standard po kojem i za koga se proizvode stvari još uvijek je bijeli, heteroseksualan muškarac srednje klase s ponekad čak i smrtonosnim učincima za sve koji to nisu", ističe Regner.

Predsjednica Odbora koji se zalaže za rodnu ravnopravnost smatra da je, što se tiče zakona na razini EU-a, trenutačno najvažnije osigurati pošteno oporezivanje digitalnog gospodarstva. Izbjegavanje plaćanja poreza mora se učinkovito smanjiti, smatra Regner, i stoga nam je potrebna visoka globalna minimalna porezna stopa kako bismo stvorili pošten i pravedan sustav.

"Kao feministici i sindikalistici, jasno mi je da je obrazovanje na prvom mjestu. Digitalna infrastruktura i digitalna vlada imaju mnoge mogućnosti i prednosti. No, važno je da se ljudska prava poštuju po svaku cijenu, u svakom trenutku. Osim toga, moramo poraditi na pravilima poštenog oporezivanja budući da je većina poreznih pravila uspostavljena prije početka postojanja digitalne ekonomije", ističe Regner.

Zadatak predsjednice FEMM odbora je, objašnjava nam, boriti se ne samo za ženska prava, već i osigurati da zakonodavstvo u svim sektorima bude rodno osjetljivo i da ravnopravnost spolova postane prioritet u Europskoj uniji jer 'ravnopravnost spolova znači bolje zakonodavstvo'.

Kao predsjedateljica odbora, Regner se bavi zakonodavnim prijedlozima, pregovaračkim timovima, pripremom izvješća, organizira rasprave i provjerava druga tijela i institucije EU-a.

Glavni fokus FEMM-a je na financijskoj nejednakosti, razliku u plaćama i mirovinama između spolova; reakcija na ženska prava uključujući prava LGBTIQ osoba i antirodni pokret; nedovoljna zastupljenost žena u donošenju odluka; nasilje nad ženama i prava na spolno i reproduktivno zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:58