panel rasprave

Budućnosti mladih u Europskoj uniji: ‘Što EU čini za mene?‘

Konferencija o budućnosti Europe niz je rasprava koje vode građani, a omogućit će ljudima iz cijele Europe da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju zajedničke budućnosti
Sunčana Glavak
 Srdjan Vrancic/Cropix

Udruga mladih 'Mladi u EU' organizirala je panel rasprave o budućnosti mladih u Europskoj uniji.

U kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, na prvoj panel raspravi ”Što EU čini za mene?” raspravljalo se o programima i politikama za mlade.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) istaknula je kako Europu treba promatrati očima mladih i generacija koje dolaze.

"Mladi su predvodnici u novim tehnologijama i od njih očekujemo da to nastave biti i u poslovima budućnosti. Osposobljavanje mladih novim digitalnim vještinama za tržište rada, poslovi budućnosti, izgradnja kapaciteta javnih službi za zapošljavanje, osposobljavanje u području upravljanja karijerom i ulaganja u infrastrukturu i tehnologiju digitalnog učenja. To su se prilike koje EU pruža mladima," istaknula je Glavak.

Zastupnica u Parlamentu govorila je o programima koji su od najveće podrške mladima. Spomenula je NextGenerationEU i program Garancija za mlade, inicijativu koja se bavi pitanjem nezaposlenosti mladih.

"Ono što većinu mladih najviše zanima je ulazak na tržište rada. Od 2021. do 2027. podupirat će se čitav niz mjera za zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje, a među ostalim i sredstva iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koji ima oko 86 milijardi na raspolaganju. Tu su i fond za regionalni razvoj i novi program za strateška ulaganja InvestEU. Sve države članice morat će uložiti dodatna sredstva u ciljane akcije, strukturne reforme za potporu zapošljavanja, obrazovanja i osposobljavanja mladih. Mladi su naša budućnost i znaju kako promišljati. Pozivam ih da to i učine", poručila je Glavak.

Marko Boko iz Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu je kao još neke od bitnih programa za mlade istaknuo 'Škola ambasador Europskog parlamenta', program kojeg je u prošloj školskoj godini pohađalo 60-ak srednjih škola iz svih županija te program 'Euroscola', natjecanje učenika viših razreda srednjih škola.

Tijekom druge panel rasprave panelisti Marko Kovačić (Institut za društvena istraživanja Zagreb), Valentina Gambiroža (Mreža mladih Hrvatske) i Ante Galić (Grad Šibenik) osvrnuli su se na rad s mladima na lokalnoj razini, točnije Europskoj povelji o radu s mladima na lokalnoj razini, Dijalogu EU-a s mladima i certifikatom ”Grad za mlade” kojeg od ove godine posjeduje i Grad Šibenik.

Putem video poruke također se javila potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica koja je upozorila da europski građani svakodnevno doživljavaju utjecaje globalnih izazova klimatskih promjena, digitalne transformacije i demografske tranzicije.

"Ovi globalni izazovi izravno utječu na naš osobni život. Mnogima se čini kako se demokracija i europske vrijednosti dovode u pitanje. Imajući to na umu, Europski Parlament, Vijeće i Komisija otvorili su novi prostor za raspravu u kojem građani mogu izraziti svoje mišljenje o temama koje ih najviše brinu i iznijeti ideje i prijedloge koje imaju za budućnost", rekla je Šuica.

Šuica je pozvala sve mlade u Hrvatskoj da se aktivno uključe u Konferenciju o budućnosti Europe i daju svoj doprinos na platformi.

"Ovo je trenutak u kojem svi vi mladi koji predstavljate budućnost Unije možete utjecati na način na koji će ona sutra izgledati. Možete iznijeti prioritete, formulirati konkretne ideje, prijedloge, surađivati s kolegama iz svih država članica i postati ambasadori budućnosti Europe. Naš cilj je aktivirati one građane koji su nepovjerljivi ili skeptični prema europskom projektu. Želimo ih uključiti, razmijeniti stajališta i doznati razloge njihovog nepovjerenja", poručila je Šuica.

Konferencija o budućnosti Europe niz je rasprava koje vode građani, a omogućit će ljudima iz cijele Europe da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju zajedničke budućnosti.

Riječ je o prvom paneuropskom demokratskom projektu ove vrste i novom javnom forumu za otvorenu, uključivu i transparentnu raspravu s građanima o nizu prioriteta i izazova.

Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj, rekla je kako Konferencija o budućnosti Europe pokazuje da se uloga političara promijenila – 'političari EP-a su ušli u ulogu ljudi koji slušaju i odgovaraju na pitanja koji im postavljaju građani'.

"2022. će biti godina europske mladeži i smatram da bi upravo oni trebali predvoditi raspravu na Konferenciji o budućnosti Europe s obzirom na to da se odlučuje o njihovoj budućnosti. Konferencija je nešto što europske institucije do sada nisu radile, a to je da su se okrenule prema europskim građanima i zamolili su ih da kroz digitalne platforme i izravne razgovore izraze teme i prioriteti koje ih zabrinjavaju te objasne kakve vrste reforma žele. Platforma je otvorena na proljeće ove godine i bit će otvorena do proljeća sljedeće godine", poručila je Simeonova Staničić.

Konferencije su se do sada održavale u Rijeci, Dubrovniku i Puli na temu budućnost kulture, održivog kultura i obrazovanja. Ured EP-a održat će još konferencije u Zadru, Splitu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Varaždinu i Čakovcu. Zaključci konferencije će biti dostupni na platformi Budućnost Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:31