AFGANISTAN

Biometrijski podaci i društvene mreže mogli bi pomoći talibanima u lovu na glave neprijatelja

Amerikanci su talibanima ostavili biometrijske uređaje, no pitanje je hoće li im biti od koristi
Američki vojnik biometrički obrađuje Afganistanca
 Pjf Military Collection/Alamy/Alamy/Profimedia

U dokumentu Ujedinjenih naroda, koji je nedavno došao u posjed BBC-a, stoji kako bi ogromne zalihe biometrijskih podataka, a koje su prikupili američka vojska i afganistanska vlada, mogle predstavljati sigurnosni rizik za protivnike talibana. Brian Dooley, viši savjetnik aktivističke grupe Human Rights First, na BBC-evom podcastu Tech Tent, potvrdio je da postoji opravdana sumnja kako su u ruke talibana došli biometrijski podaci.

Nadalje, novinari Intercepta objavili su kako su joj vojni izvori otkrili da je dio HIIDE uređaja pao u ruke talibana, dok je Reuters prenio izjavu jednog stanovnika Kabula koji tvrdi da su talibani već vršili inspekcije od kuće do kuće pomoću "stroja za biometriju"

Dobar dio stručnjaka i insajdera ne vjeruje kako će biometrijski podaci biti od neke koristi za talibane.

Bivši američki marinac Peter Kiernan izjavio je kako su američki vojnici išli od kuće do kuće, te pomoću HIIDE tehnologije skenirali stanovnike Afganistana i tako prikupili golem broj podataka. No Kiernan ne vjeruje kako će talibani znati i iskorisitit te podatke.

Novinarka Annie Jacobsen koja se bavila istraživanjem biometrike korištene u svrhu ratovanja, sigurna je kako talibani nemaju, niti će imati pristup podacima američke vojske. Jacobsen tvrdi kako su podaci pohranjeni u kompleksnom sustavu na serverima u Pentagonu, ali upozorava kako bi se društvene mreže mogle pokazati efikasnim sredstvom za pronalazak željenih meta.

Uredbama Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti pojedinaca pri obradi osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka, obrada osobnih podataka kojima se otkrivaju rasno ili etničko porijeklo, politička mišljenja, vjera ili filozofska uvjerenja, spolna opredijeljenost ili spolni identitet, članstvo u sindikatu i aktivnosti sindikata te obrada genetskih ili biometričkih podataka ili podataka u vezi sa zdravljem ili spolnim životom, upravnim sankcijama, presudama, kaznenim ili navodnim kaznenim djelima, kaznenim presudama ili povezanim sigurnosnim mjerama zabranjena je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:34