NOVA PRAVILA

‘Banke će morati obavijestiti potrošače o ukidanju ‘minusa‘ na računima i ponuditi im mogućnost obročne otplate‘

Zastupnici Europskog parlamenta žele da direktiva pokriva ​​ugovore o kreditu do 150.000 eura, a gornju granicu odredit će relevantna nacionalna tijela

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol

 M.lahousse/

U odboru Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) danas su usvojena nova pravila o potrošačkom kreditiranju. Time će se potrošačko kreditiranje prilagoditi sveprisutnom trendu digitalizacije, a osnažit će se i položaj potrošača kao slabije ugovorne strane u pravnom odnosu s kreditnim institucijama. Na ovom je izvješću kao izvjestitelj Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, radio hrvatski zastupnik Tomislav Sokol.

- Pregovori o izvješću bili su dugi i teški, ali na kraju sam uspio podići razinu zaštite potrošača. U odnosu na dopuštena i prešutna prekoračenja na računima - tzv. minuse na računima, prijedlog Direktive bio je takav da bi banke bez prethodne najave ili davanja mogućnosti obročne otplate mogle zatražiti povrat tih minusa, što predstavlja pravnu nesigurnost za potrošače i izlaže ih neproporcionalnom riziku. Drugim riječima, ništa ne bi sprječavalo banke da sutra ukinu minuse i zatraže povrat dugovanja s osnove prekoračenja. Zato sam uložio amandmane koji su danas usvojeni i koji će potrošačima zajamčiti pravnu sigurnost jer banke neće moći tek tako ukinuti prekoračenje već će o tome morati potrošače obavijestiti u razumnom roku te im ponuditi mogućnost obročne otplate. Ovo je velika pobjeda koju sam postigao za sve europske potrošače, a naročito za hrvatske građane. Naime, prema podacima HNB-a, samo prešutna prekoračenja odobrena su za gotovo 1,8 milijuna potrošača, a koristi ih oko njih 840 tisuća. Uz to, novim pravilima zabranili smo i praksu slanja nezatraženih kreditnih kartica na kućne adrese potrošača. Također, zabranili smo i jednostrano povećanje limita prekoračenja na računima. Takva praksa u nekim slučajevima dovodila je do još većeg zaduženja potrošača koji često nisu ni znali da raspolažu s povećanim limitom zaduženja na računima - naglasio je Sokol.

Zakonodavno Izvješće o Direktivi o potrošačkim kreditima usvojeno je s 44 glasa za, jednim protiv i jednim suzdržanim. Zastupnici Europskog parlamenta žele da pravila pokrivaju ​​ugovore o kreditu do 150.000 eura, a stvarnu gornju granicu odredit će relevantna nacionalna tijela na temelju posebne ekonomske situacije u državi članici. Države članice također će moći isključiti zajmove male vrijednosti do 200 eura, zajmove odobrene bez kamata i bez drugih naknada ili zajmove koji se moraju vratiti u roku od tri mjeseca i uz manje troškove.

- Procjena kreditne sposobnosti u srži je potrošačkog kreditiranja. Da bismo izbjegli prezaduženost građana postrožili smo pravila o procjeni kreditne sposobnosti ali smo predvidjeli blaža pravila procjene za studentske kredite, pokrivanje zdravstvenih troškova i osobe s invaliditetom. Time želimo izbjeći da se ove kategorije okrenu zaduživanju na crnom tržištu jer bi to samo povećalo prezaduženost. Dodatno, zabranili smo i reklamiranje kredita koji potiču prezaduženost građana - ističe Sokol te napominje da banke više neće moći koristiti podatke o zdravstvenom stanju potrošača jer se novim pravilima uvodi pravo na zaborav.

- Jedan od mojih političkih prioriteta bio je i zaštita prava osoba koje su oboljele ili su se izliječile od bolesti raka. Nažalost, osobe s takvim dijagnozama nerijetko se zbog bolesti susreću s diskriminacijom prilikom ugovaranja različitih financijskih usluga kao što su osiguranja ili krediti pri čemu su prisiljeni ugovarati takve usluge po bitno nepovoljnijim uvjetima. Događa se to da se s poteškoćama pri ugovaranju financijskih usluga oni susreću i nakon izlječenja. To je nedopustivo. Upravo kroz Direktivu o potrošačkim kreditima sada uvodimo pravo na zaborav čime ćemo osigurati jednak pristup financijskim uslugama za sve građane Europske unije koji su preživjeli rak - zaključuje Sokol.

Najveća europska organizacija za zaštitu potrošača BEUC nezadovoljna je postignutim dogovorom i vjeruje da će potrošače ostaviti nezaštićenima pred kreditnim ponudama velikih tehnoloških tvrtki.

U priopćenju BEUC-a se navodi kako je IMCO izuzeo ugovore o leasingu i pojedine beskamatne kredite (npr. ‘kupi sada plati kasnije‘) iz Direktiva o potrošačkim kreditima, ostavljajući potrošače bez zaštite kao što su ograničenja troškova ili provjere kreditne sposobnosti.

- Uz izuzeće ugovora o leasingu i beskamatnog kredita, prezaduženost potrošača udaljena je samo jedan klik. Ti se kreditni proizvodi sada nude gotovo posvuda, bilo da se radi o kupnji novog pametnog telefona ili kuhinjskog uređaja, pa sve do onih veće vrijednosti poput automobila ili jednostavno za spajanje kraja s krajem u uvjetima sve većih cijena hrane i energije. Izuzimanje ovih proizvoda otvara vrata zlouporabi od strane Big Techa i velikih trgovaca. Bez čvrste procjene kreditne sposobnosti, ovi će kreditni proizvodi potrošače odvesti u prekomjerno trošenje, a s time i u spiralu duga, ozbiljnih financijskih ograničenja - navodi u priopćenju direktorica BEUC-a Monique Goyens.

Pregovarači Parlamenta sada kreću u trijalog s Vijećem i Komisijom kako bi postigli konačan dogovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:08