KLJUČNI MATERIJALI

Amerikanci zabrinuti da će Rusi poremetiti proizvodnju čipova; preko 90 njihovih zaliha neona poluvodiča dolazi iz Ukrajine

Nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., cijene neona porasle su 600 posto, budući da su se tvrtke za proizvodnju čipova oslanjale na nekoliko ukrajinskih tvrtki.

Ilustracija

 Mcphoto/diez/Alamy/Alamy/Profimedia

Bijela kuća upozorava industriju čipova da diverzificira svoje opskrbne lance u slučaju da im Rusija odluči blokirati pristup ključnim materijalima kao odgovor na prijetnje ograničenja na izvoz visoke tehnologije.

Da postoji stvarna opasnost od odmazde, počelo se pričati početkom veljače, nakon što je tvrtka za istraživanje tržišta Techcet objavila izvješće u kojem otkriva da mnogi proizvođači poluvodiča ovise o materijalima ruskog i ukrajinskog porijekla poput neona i paladija.

Prema procjenama Techceta, preko 90 posto američkih zaliha neona poluvodiča dolazi iz Ukrajine, dok 35 posto američkog paladija dolazi iz Rusije.

Članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće navodno su u kontaktu s vodećim igračima u industriji čipova, pokušavaju saznati u kojoj mjeri se proizvođači oslanjaju na ruske i ukrajinske materijale i pozivaju ih da što prije pronađu alternativne izvore.

"Dio tih razgovora je rad s tvrtkama kako bi se osiguralo da, ako Rusija poduzme radnje koje ometaju lance opskrbe, tvrtke budu spremne na poremećaje", rekao je Reutersu neimenovani visoki dužnosnik.

"Razumijemo da su dostupni drugi izvori ključnih proizvoda i spremni smo surađivati s američkim tvrtkama kako bismo im pomogli identificirati i diverzificirati njihove zalihe", dodao je anonimni izvor.

Joe Pasetti, potpredsjednik globalne grupe dobavljača čipova i elektronike SEMI, poslao je ovaj tjedan članovima e-mail u kojem procjenjuje izloženost vitalnim zalihama za proizvodnju čipova, saznaje Reuters.

"Pogledajte priloženi dokument u vezi s ruskom/ukrajinskom proizvodnjom niza poluvodičkih materijala", napisao je, pozivajući se na izvještaj Techceta o C4F6, paladiju, heliju, neonu i skandiju "Molim vas, javite mi ako potencijalni prekidi u opskrbi nekog od njih zabrinjavaju vašu tvrtku."

Bidenova administracija zaprijetila je da će uvesti kontrolu izvoza zapadne tehnologije ako Rusija napadne Ukrajinu. Rusija, koja je rasporedila oko 100 tisuća vojnika duž ukrajinske granice, poriče da planira napad.

Prema podacima američke komisije za međunarodnu trgovinu, nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., cijene neona porasle su 600 posto, budući da su se tvrtke za proizvodnju čipova oslanjale na nekoliko ukrajinskih tvrtki.

Međutim, William Moss, glasnogovornik Intela, uvjeren je da proizvođači čipova neće osjetiti nikakav utjecaj na opskrbu ključnim sirovinama, a drugi izvor pak ističe kako, čak i da dođe do sukoba u Ukrajini, to ne bi prekinulo opskrbu.

"Cijene bi narasle, tržište bi se suzilo i materijali bi postali prilično rijetko. Ali, to ne bi zaustavilo proizvodnju poluvodiča", dodao je.

No, problem i dalje postoji jer su globalne zalihe čipova prilično male, a očekuje se da će narudžbe samo rasti. Techcet procjenjuje da će potražnja za svim materijalima porasti za više od 37 posto u sljedeće četiri godine.

Problem nestašice čipova ozbiljno su shvatili i u Europskoj uniji. Ranije ovog tjedna Komisija predložila zakon o čipovima koji predviđa 11 milijardi izravnih javnih ulaganja iz proračuna EU-a i država članica u istraživanje, dizajniranje i proizvodnju, što bi u konačnici trebalo privući oko 43 milijarde eura javnih i privatnih investicija. Međutim, prije nego što je prijedlog zakona uopće ušao u raspravu, brojni europarlamentarci su ga kritizirali, ističući kako se radi o programu subvencioniranja američkih i azijskih proizvođača čipova na europskom tlu.

"Subvencioniranje američkih ili azijskih tvrtki na europskom tržištu je kratkoročno razmišljanje. EU mora izgraditi vlastitu industriju poluvodiča u kojoj cijeli lanac vrijednosti ostaje u rukama javnih i privatnih istraživačkih institucija i tvrtki kako bi se smanjila ovisnost o Aziji i SAD", poručio je europarlamentarac Martin Schirdewan (Ljevica). Njegov kolega iz Europskog parlamenta, Markus Ferber (EPP) dodao je kako s ovim zakonom, Europa zasigurno neće moći sustići međunarodnu konkurenciju te se narugao rekavši kako su predložena sredstva "možda dovoljna za polovicu jedne tvornice čipova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:08