STUDENTI PODUZETNICI

Alumnio iz Slovenije pobjednik međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja STup!2021.

Među 33 tima sa 16 sveučilišta iz 10 zemalja, drugo i treće mjesto osvojili su startupi iz Hrvatske i to Dock.me iz Splita i Makabi Agritech iz Zagreba

Stručni žiri nije imao nimalo lak zadatak na međunarodnom sveučilišnom startup natjecanju STup!2021. koje je organizirao Studentski poduzetnički inkubator na Ekonomskom fakultetu u Splitu uz potporu Grada Splita, Sveučilišta u Splitu, alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) te organizacije WorldChicago.

U konačnici se okupilo 33 startup timova sa 16 sveučilišta iz 10 zemalja diljem svijeta. Tako je Split dva dana koliko je trajao STup!2021. bio globalni epicentar studentskog poduzetništva.

Prvo mjesto osvojio je Alumnio iz Slovenije, drugo i treće startupi iz Hrvatske i to Dock.me iz Splita i Makabi Agritech iz Zagreba.

Na natjecanju su sudjelovali startupi koji su predstavljali Sveučilišta u Splitu i Zagrebu (Hrvatska), GEA College i Sveučilište u Ljubljani (Slovenija), Sveučilišta u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci (BiH), Sveučilište u Beogradu (Srbija), Sveučilišta u Cadizu, Granadi i Malagi (Španjolska), Pennsylvania State University (SAD), Sveučilište u Gdanjsku (Poljska), Sveučilište Latvija (Latvija), Sveučilište u Malti (Malta) te Indijski institut informacijske tehnologije u Allahabadu (Indija).

Prvog dana natjecanja održane su prezentacije svih natjecatelja, podijeljene u 4 grupe, prema tematskim područjima u kojima timovi djeluju. To su: AgriTech i bioekonomija, logistika i mobilnost, energija i okolišna održivost, robotika i AI/ML, plava ekonomija, obrazovanje, financijska tehnologija, turizam te medicina i kvaliteta života.

Timovi su na raspolaganju imali 5 minuta za prezentaciju i dodatnih 5 minuta za pitanja žirija. Za ulazak u finale koje se održalo drugog dana natjecanja birala su se po dva najbolja tima u svakoj grupi. Koliko je bila velika konkurencija unutar svake grupe, kako su istaknuli organizatori, govori činjenica da su o prolasku u finale odlučivale nijanse i bod ili dva razlike u ukupnoj ocjeni.
U finale je ušlo 8 timova: PS 1925 (Indija), Makabi Agritech (RH, Zagreb), Alumnio (Slovenija), Windward (RH, Split), EasyPass (Srbija), AymoLive (RH, Split), Calvaria (BiH) i Dock.me (RH, Split).

U finalnim prezentacijma predstavljeni su redom WindWard (RH) - platforma za automatizaciju i optimizaciju organizacije sportskih regata, potom Makabi Agritech (RH) - inovativna mikrokapsula u koju se injektiraju hranjive i bioaktivne tvari s kontroliranim otpuštanjem (optimizacija gnojidbe i zaštite bilja u poljoprivredi).



Startup Calvaria (BiH) predstavlja platformu za spajanje studenata medicine s iskusnim mentorima, Alumnio (Slovenija) razvoj inovativne aluminijske legure izvrsnih karakteristika s primjenom u automobilskoj i brodostrojarskoj industriji, EasyPass (Srbija) platformu za spajanje ponude i potražnje u obrazovnom sektoru (predavanja, poduke, …).

Dock.me (RH) je sustav za optimizaciju i napredno sidrenje u marinama, AymoLive (RH) platforma za video prijenos uživo namijenjena umjetnicima (pjevači, slikari, plesači, …) dok PS 1925 (Indija) predstavlja optimizaciju aplikacije pesticida na poljima primjenom dronova.

Osigurane su brojne nagrade, a glavnu nagradu je osigurao Infobip, globalna IT tvrtka. Pobjednički tim Alumnio osvojio je 17.500 $ za korištenje Infobipovih proizvoda i usluga, Dock.me 15.000 $, Makabi Agritech 12.500 $, dok su svi ostali finalisti osigurali po 10.000 $ za korištenje Infobipovih proizvoda i usluga. Također Wolves Summit za pobjednički tim osigurao je ulaznicu sa pokrivenim putnim i smještajnim troškovima, a za sve ostale finaliste ulaznice za poduzetničku konferenciju koja se održava 19. - 21. listopada u Wroclawu u Poljskoj.

Osim natjecateljskog dijela, tijekom manifestacije održano je i 5 pozvanih predavanja eminentnih stručnjaka iz svijeta poduzetništva.

-STup!2021. u potpunosti je opravdao očekivanja svih uključenih sudionika, natjecanje je doprinijelo umrežavanju startup timova s predstavnicima poduzetničkih institucija i investicijskih fondova koji su bili prisutni u Splitu koji se još jednom istakao na pozornici poduzetničkih događaja i aktivnosti – zadovoljni su organizatori.

O potvrdi kvalitetnog rada Studentskog poduzetničkog inkubatora na Ekonomskom fakultetu u Splitu svjedoči i potpisivanje suradnje sa Startup Campusom, inovacijskim centrom i startup inkubatorom sa sjedištem u Budimpešti i Londonu, a koji razvija programe za startup tvrtke za internacionalizaciju poslovanja i pripremu za investiranje. Ovom suradnjom, naglašavaju u Studentskom poduzetničkom inkubatoru, znatno će se ojačati lokalna poduzetnička zajednica, a splitskim tvrtkama otvoriti nove mogućnosti.

Poduzetničke ideje kojima se bave svečilišni startup timovi na tragu su ključnih europskih prioriteta okrenutih zelenoj i digitalnoj tranziciji. Krajem travnja Europski je parlament odobrio program Digitalna Europa, jedan od najvažnijih novih programa Europske unije namijenjen digitalnojj transformaciji EU-a, a i drugi programi poput Obzora i razni mehanizmi idu u prilog poticanja startupa i jačanja inovacijskih kapaciteta.

Primjerice, Europsko vijeće i parlament donijeli su u svibnju odluku o Strateškom inovacijskom programu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju za razdoblje od 2021. do 2027 pri čemu je istaknuto kako je za uspješnost inovacijskih ekosustava potrebna kombinacija znanja, ulaganja, infrastrukture i talenta.

Prilikom predstavljanja te nove strategije EIT-a za inovacije, David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta naglasio je kako će poduzetnici, inovatori i studenti diljem EU-a imati više podrške i mentorstva.
"EIT, kao najveći europski inovacijski ekosustav imat će važnu ulogu u oporavku Europe u rješavanju društvenih izazova i stvaranju značajnih prilika za svoje građane", kazao je Sassoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:56