TRŽIŠNO NATJECANJE

‘Aktom o digitalnim tržištima štitimo potrošače i poduzetnike od samovolje internetskih divova‘

Konačno je došlo vrijeme da EU i njezino tržište učinimo svjetskim predvodnikom u razvoju digitalnih tehnologija, kaže zastupnik Sokol

Google/Ilustracija

 Justin Sullivan/AFP

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava o Izvješću o politici tržišnog natjecanja, u kojem se razmatra učinak politika tržišnog natjecanja neposredno nakon što je postignut dogovor s Vijećem o zakonodavnom Aktu o digitalnim tržištima kojeg mnogi nazivaju i stožernim dokumentom parlamentarnog saziva u području digitalnog tržišta.

-Ispravljanje tržišnih nepravilnosti ključna je uloga politike tržišnog natjecanja. Međutim, svjedoci smo da ista ta politika tržišnog natjecanja nije uspjela spriječiti pojavu digitalnih divova koji zloupotrebljavaju svoj dominantni položaj na jedinstvenom tržištu. Takve platforme redovito uvjetuju poslovanje malim i srednjim poduzetnicima i lišavaju potrošače izbora – kazao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol koji je ujedno bio angažiran na izradi Akta o digitalnim tržištima.

image

Tomislav Sokol

M.Lahousse

Ističe kako su sankcije koje su zadnjih godina izricane digitalnim divovima bile nedovoljne i nisu ih odvraćale od kršenja pravila poslovanja na jedinstvenom tržištu.

-Štoviše, digitalnim se divovima više isplatilo plaćati visoke novčane kazne nego se uskladiti s europskim pravilima o tržišnom natjecanju, što je nedopustivo. Tako je primjerice od 2017. Europska komisija u tri navrata izrekla Googleu novčane kazne zbog kršenja pravila Unije o tržišnom natjecanju u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura – ističe Sokol.

Dodaje kako je problem s dominantnim tržišnim igračima naročito vidljiv na digitalnom tržištu. To se, kaže, ogleda u činjenici da od 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu EU, sedam najvećih ostvaruje čak 69 % ukupnog prihoda u ovom sektoru.

- Jasno je da u takvim okolnostima nema prostora za rast i razvoj europskih poduzeća. Zato je Europski parlament od početka snažno podupirao stvaranje novog mehanizma prethodne kontrole koji će omogućiti da digitalno tržište učinimo konkurentnijim i inovativnijim. Novim Aktom o digitalnim tržištima štitimo potrošače i poduzetnike od samovolje internetskih divova, a visokim novčanim i strogim strukturnim sankcijama osiguravamo njegovu ispravnu provedbu. Konačno je došlo vrijeme da Europsku uniju i njezino tržište učinimo svjetskim predvodnikom u razvoju digitalnih tehnologija. Stoga pozdravljam Izvješće o politici tržišnog natjecanja, a posebno i nedavno postignut dogovor s Vijećem o Aktu o digitalnim tržištima – zaključuje Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:38