Udruge

'Ne vidimo smisla u ograničavanju rada trgovine nedjeljom, svaka je kuna prihoda bitna'

Udruge smatraju da nedjelja kao radni dan mora biti regulirana, ali nikako zabranjena
Ilustracija
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Hrvatska udruga poljoprivrednika, Nacionalna udruga ugostitelja i Udruga Glas poduzetnika smatraju da neradna nedjelja donosi pad prihoda za trgovce, male poljoprivrednike, ugostitelje i mnoge povezane uslužne djelatnosti koje su već pretrpjele žestok udarac zbog pandemije.

Tri udruge oglasile su se priopćenjem u povodu prve neradne nedjelje za trgovce u procesu otvaranja gospodarstva nakon korona krize.

Navode da opskrbni lanac trgovina maloprodaje i ugostiteljskih objekata jako ovisi o proizvodima hrvatskih poljoprivrednika i OPG-ova. Ističu da su mali poljoprivredni proizvođači tijekom krize doživjeli velik udar, budući da su restorani kao njihovi veliki kupci bili mahom zatvoreni, kao i tržnice.

Neradna nedjelja za njih predstavlja dodatni udarac na prihode, kaže se u priopćenju.

Udruge smatraju da nedjelja kao radni dan mora biti regulirana, ali nikako zabranjena.

OPG-ovi koji prodaju na tržnicama će prema riječima predsjednika udruge poljoprivrednika Tihomira Jaića pretrpjeti gubitke, jer im je nedjelja važan prodajni dan, a kaže da nije reguliran niti rad prodaje poljoprivrednih proizvoda "na kućnom pragu".

Ugostitelji pak podsjećaju da njihovi objekti još nisu otvoreni, početak rada planiran je za 11.5. za objekte s terasom, ali uz vrlo restriktivne mjere, uz koje se, kako navode, mnogi restorani neće ni otvoriti, a oni koji hoće radit će s puno manjim obujmom posla.

„Iako je nominalno za ugostitelje bolje da jedini ostanemo dostupni kupcima u nedjelju, smatramo da takovom odlukom zadiremo u temeljne ekonomske i ljudske slobode te dodajemo novi sloj kompleksnosti našem društvu. Pad BDP-a koji će to donijeti povrh ovog užasa s korona krizom svi ćemo osjetiti. Osim dućana u Trstu i Sloveniji. Blaženi mi, uvijek se vraćamo u neka stara vremena", izjavio je potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić.

"Dok Austrija, u kojoj je inače nedjelja neradan dan, mijenja propise kako bi omogućila rad nedjeljom, u Hrvatskoj na žalost idemo u potpuno suprotnom smjeru. Prema nekim procjenama, samo u maloprodaji koja sada zapošljava 90.000 ljudi moglo bi zbog neradne nedjelje i manjeg fonda potrebnih radnih sati bez posla ostati između 10 i 15 posto zaposlenih, a broj izgubljenih mjesta u ugostiteljstvu, poljoprivredi i drugim vezanim industrijama mogao bi biti puno veći", kaže se u priopćenju.

"U ovom trenutku kada je svaka kuna prihoda bitna za svakog poduzetnika, a svaki fiskalizirani račun koji donosi prohode od PDV-a u državnu blagajnu je dragocjen, jednostavno ne vidimo smisla u ograničavanju rada trgovine nedjeljom", rekao je izvršni direktor Glasa poduzetnika Dražen Oreščanin.

Kaže da se neće smanjiti samo prihodi maloprodaje, jer se u trgovačkim centrima nalaze i restorani, kafići i kino-dvorane koje će nedjeljom također biti zatvorene.

Smatra kako nije realno očekivati prelijevanje kompletnog prometa u maloprodaji nedjeljom na druge dane, te iznosi da će ovisno o vrsti maloprodaje pad biti između pet i 15 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 04:43