Izazovi budućnosti

Nakon pandemije na tržištu rada opstat će samo oni koji se budu znali prilagoditi

Kada se vratimo nekadašnjim navikama i mogućnostima na tržištu, presudna će biti fleksibilnost i kompetentnost da se odgovori na postojeće i novonastale potrebe

Kada se vratimo nekadašnjim navikama i mogućnostima na tržištu, presudna će biti fleksibilnost i kompetentnost, a veliku ulogu u prilagodbi imaju edukacijski programi usklađeni s tržišnim potrebama

Poslodavcima i potencijalnim zaposlenicima nije bilo jednostavno na tržištu niti prije novonastale situacije, a sada se postavlja pitanje kako će sve izgledati kada ona završi. Još uvijek ne postoje potpuni i pouzdani podaci o tome koliko intenzivno će širenje koronavirusa i opća pandemija utjecati na tržište rada i na potencijalnu krizu koja će dočekati gotovo cijeli svijet, pa tako i Hrvatsku, no već sada znamo da slijede pravi izazovi. Jedan od odgovora na njih svakako će biti edukacijski programi osnaženi traženim znanjima i vještinama.

Callidus – ustanova za obrazovanje osoba jedan je od aktera koji spremno odgovara na potrebe poslodavaca i kreira edukacijske programe koji stvaraju fleksibilne i obrazovane pojedince koji su u svakom trenutku spremni odgovoriti na izazove tržišta.

Od samih početaka našeg rada osluškujemo potrebe tržišta i usko surađujemo s gospodarstvenicima, a kreiranje ciljanih edukativnih programa i u ovoj će situaciji biti formula za uspjeh. Naime, prva smo ustanova koja je pokrenula edukacije poput onih za drogerista, 3D dentalnog tehničara i 3D specijalista. To je dobar pokazatelj kako aktivno pratimo svjetske trendove u obrazovanju i neprestano unaprjeđujemo razvoj novih tehnologija, programa, ali i struka. Ponosni smo i na činjenicu da naše edukacijske programe provodi više od 30 vrhunskih edukacijskih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u raznim područjima poslovanja“, naglasila je Carmen Tariba, ravnateljica Callidusa.

Carmen Tariba, ravnateljica Callidusa

Kao jedan od odgovora na potrebe tržišta nastao je i projekt „Europskim projektom do educiranog osoblja u području usluga čišćenja“ koji provodi Callidus. U vidu kontinuirane suradnje ustanove Callidus s partnerima iz gospodarskog sektora, razvijaju se inovativni edukacijski programi za koji je utvrđeno da postoji interes, a stečena znanja i vještine polaznika će potaknuti nova zapošljavanja, što će i u vremenima koja dolaze biti iznimno važno.

Jedan od partnera na projektu je Adria Grupa. Tvrtka je to s dugogodišnjim iskustvom koja zapošljava više od 1500 zaposlenika te obavlja tridesetak različitih usluga.

Kao partner iz gospodarskog sektora s bogatim iskustvom, adekvatno možemo predstaviti stranu poslodavca u ovom projektu, što je iznimno važno za uspješnost. Na provođenju projekta, naši zaposlenici mentoriraju polaznike tijekom praktičnog dijela edukacije u našim prostorima. Fokusirani smo na neprestano usavršavanje vlastitih djelatnika, a što se na ovom primjeru vidi, i na dijeljenje znanja i vještina“, istaknula je Marica Božić, direktorica ljudskih potencijala iz Adria Grupe.

Značajka ovog programa je i ta što on obuhvaća ranjivu skupinu kojoj se osigurava povećanje zapošljivosti na način da pojedinci dobivaju nova tražena znanja te se povezuju s poslodavcima. Jedan od projektnih partnera je i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji ima važnu ulogu u informiranju i prezentiranju projekta ciljnoj skupini u Zagrebu, a jedan od njihovih ključnih zadataka je i ukazati na stvarne potrebe ranjivih skupina prilikom izrade edukacijskog programa.

Uz ustanovu kao što je Callidus, svi mogu lakše ići prema ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smanjenje nezaposlenosti i kompetentno odgovaranje na potrebe tržišta.

O projektu „Europskim projektom do educiranog osoblja u području usluga čišćenja“

Callidus - ustanova za obrazovanje odraslih nositelj je projekta „Europskim projektom do educiranog osoblja u području usluga čišćenja“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 898.172,59 kuna, a trajat će od 26.03.2019.do 25.09.2020. godine. Callidus je ustanova koja obavlja djelatnost neformalnog i informalnog obrazovanja odraslih, a partneri na ovom projektu su Adria grupa d.o.o., Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Svrha projekta je razvoj, verifikacija te provedba edukacijskog programa za čistača/-icu koji uključuje i praktični dio nastave kod poslodavca što predstavlja njegovu jedinstvenost. U sklopu projekta educirat će se 41 nezaposlena osoba koja će kroz edukaciju usvojiti nova znanja i vještine te postati konkurentnija na tržištu rada, što će u konačnici utjecati i na njihovo zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:10