‘ZAŽELI‘ IDE DALJE

Osigurano 100 milijuna eura! Evo koji su gradovi dosad povukli najviše za najpopularniji projekt u zemlji…

Za program ZAŽELI dosada je iz EU fondova osigurano preko 2,2 milijarde kuna

Ilustrativna fotografija

 Marina Kovacevic/Alamy/Profimedia

Najpopularniji EU projekt u zemlji – ZAŽELI, ide dalje! Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike najavilo je u utorak objavu novog Poziva za dostavu projektnih prijedloga “Zaželi – prevencija institucionalizacije” za ponedjeljak, 21. kolovoza 2023.

Natječajem će se, kako se navodi, osigurati sredstva u iznosu od 100 milijuna eura kako bi se podržali važni projekti usmjereni prema zaštiti zajednice, a potencijalni prijavitelji imat će priliku predati svoje prijave od ponedjeljka, 11. rujna 2023. Novi Poziv sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. u okviru Europskog socijalnog fonda plus.

‘Poziv “Zaželi – prevencija institucionalizacije” predstavlja svojevrsni nastavak dosadašnjeg programa “Zaželi – program zapošljavanja žena“, s ciljem osiguranja kontinuirane podrške i potpore ranjivim skupinama društva. Kroz “Zaželi – program zapošljavanja žena” i njegove tri faze provedbe, uspješno je financirano ukupno 1.184 projekta. Kroz taj program, piše Gradonačelnik.hr, ostvarena je značajna promjena u kvaliteti života građana diljem Republike Hrvatske. U sklopu prijašnjeg programa, zaposleno je više od 22,5 tisuće žena koje su pružale usluge podrške i skrbi za gotovo 130 tisuća starijih i/ili nemoćnih osoba što svjedoči o važnosti i učinkovitosti programa u jačanju socijalne kohezije te pružanju neophodne brige i pažnje najugroženijim skupinama društva’, navodi se u objavi Ministarstva i dodaje kako će sve daljnje informacije o Pozivu biti pravovremeno objavljene.

Za program ZAŽELI, piše Gradonačelnik.hr, dosada je iz EU fondova osigurano preko 2,2 milijarde kuna, a najuspješniji gradovi u povlačenju EU sredstava za najpopularniji projekt u Hrvatskoj su Slavonski Brod, Bjelovar i Đakovo. U tri faze projekta Slavonski Brod povukao je gotovo 16,5 milijuna kuna, Đakovo 16,2 milijun, a Bjelovar 16,08 milijun kuna. Slijedi Valpovo sa 15,2 milijuna kuna, Split sa 14,8 milijuna, Zabok sa 14,1 milijun, Vukovar (13,8), Našice (13,5), Nova Gradiška (13,4) i Županja (13,3) milijuna kuna.

U najuspješnije gradove koji su uspjeli povući EU sredstva i osigurati provođenje projekta kroz sve tri faze spadaju i Vinkovci sa povučenih 12,8 milijuna kuna, Otok sa 12,7, Donji Miholjac koji je povukao 10,8 milijuna, Ilok sa 10,7, Novska sa 10,6, te Požega sa 10,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 06:58