VELIKA ULAGANJA

Zaprešić u projektu od 103 milijuna eura

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić u završnoj je fazi. To je ujedno najveći infrastrukturni projekt u povijesti grada

DCIM101MEDIADJI_0112.JPG c

Blizinom hrvatske metropole, odličnim geoprometnim položajem s cestovnim i željezničkim smjerovima prema zapadnoj i srednjoj Europi te kontinuiranim ulaganjima u komunalnu i prometnu infrastrukturu, zdravstveni nadstandard, sport, kulturu, obrazovanje, a zatim i stvaranjem preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva, u Zaprešiću su ostvarene sve pretpostavke potrebne za kvalitetno i ugodno življenje.

U završnoj je fazi najveći infrastrukturni projekt u povijesti grada, ali i jedan od najvećih projekata vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj - projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić, vrijedan 103 milijuna eura, čijom će se provedbom priključenost stanovništva na javne kanalizacijske sustave povećati na 91 posto te omogućiti treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda. Time se značajno podižu standard i kvaliteta života u dijelovima grada koji dosad nisu imali sagrađen sustav odvodnje. U tijeku je priključivanje kućanstava na sustav odvodnje, a pri kraju je dogradnja uređaja za pročišćavanje na treći stupanj. Kada je riječ o prometnoj infrastrukturi, među najznačajnijim projektima je skori nastavak gradnje Južne obilaznice čime će se značajno rasteretiti promet kroz centar grada, a stanovnicima okolnih naselja skratiti put do Zagreba te poboljšati veza između ovog dijela Zagrebačke županije i Republike Slovenije. Tijekom sljedeće godine očekuje se ishođenje lokacijske dozvole i za gradnju županijske ceste Bestovje - most na Savi - Zaprešić, koja je dugogodišnja želja građana s obje strane rijeke.

image

c c

Ulaganja u Odgoj i obrazovanje

Posebna pozornost u Zaprešiću se pridaje poboljšanju uvjeta odgoja i obrazovanja. Nakon otvorenja novog područnog objekta Dječjeg vrtića Maslačak, koji zadovoljava potrebe smještaja za novih deset vrtićkih skupina, uređuje se i područni objekt na Trgu mladosti, a pri završetku je i objekt Društvenog doma u Jablanovcu u kojem će također biti vrtićki kapaciteti.

S obzirom na značajnu stambenu gradnju i očekivani priljev stanovništva, u prijedlogu proračuna Grada Zaprešića za 2025. godinu predviđena su financijska sredstva za projektiranje još jednog gradskog dječjeg vrtića čiji je početak gradnje planiran za 2026. godinu. Vrijedi spomenuti da se, unatoč porastu troškova poslovanja i povećanju ekonomske cijene gradskih vrtića koja sada iznosi 295 eura, nije povećao iznos roditeljske uplate. Naime, roditelji i dalje za smještaj djeteta u gradski vrtić plaćaju 80 eura, za drugo dijete ta se cijena umanjuje za 20 posto, a za treće i svako sljedeće dijete vrtić je besplatan. Uz to, Grad je povećao mjesečnu subvenciju za djecu smještenu u privatne vrtiće na 320 eura po djetetu, umjesto dosadašnjih 190 eura, što znači da razlika između participacije roditelja koji imaju dijete u gradskom vrtiću i onih koji imaju dijete u privatnom vrtiću neće biti veća od 30 eura. Osnovnoškolcima Grad redovito osigurava besplatne radne bilježnice i druge obrazovne materijale, dodjeljuje stipendije učenicima i studentima, a sljedeće godine je planirana i gradnja nove osnovne škole. Osnovana je i Osnovna glazbena škola Zaprešić koja je ove godine počela s radom.

image

c c

Projekt “Novo ruho Novih dvora”

Među projektima koji su u tijeku posebno zadovoljstvo izaziva dugoočekivana obnova Jelačićevih Novih dvora. Radovi su u tijeku, a obuhvaćaju obnovu dvorca s gradnjom sunčane elektrane, obnovu gospodarske zgrade u Aleji Đure Jelačića, Kuće Marof, Kukuružarnika i dijela perivoja s rasvjetom i pozornicama na otvorenom te gradnju pristupne ceste. Ovaj projekt dat će novu dimenziju samom kompleksu, ali i gradu u cjelini, koji će sigurno napredovati u kulturnom, turističkom i gospodarskom smislu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 11:06