SOLARNI GRAD

Velika Gorica predvodnik je zelene tranzicije - na 22 gradske ustanove postavljene su sunčane elektrane

Osim korištenja obnovljivih izvora energije, ovim je projektom označen i početak tranzicije grada u smjeru ugljične neutralnosti, i to podizanjem razine svijesti građana

Najveća sunčana elektrana postavljena je na najvećoj goričkoj školi, OŠ Nikole Hribara

Grad Velika Gorica postavio je sunčane elektrane na čak 22 zgrade javne namjene u sklopu projekta ‘Velika Gorica solarni grad - odbrojavanje’. Najveća sunčana elektrana postavljena je na najvećoj goričkoj školi, OŠ Nikole Hribara, a proizvedena struja koristit će se za pokrivanje potrošnje u objektima. Osim korištenja obnovljivih izvora energije, ovim je projektom označen i početak tranzicije grada u smjeru ugljične neutralnosti, i to podizanjem razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije.

Ušteda veća od 50 posto

A o kolikoj je uštedi doista riječ, zorno pokazuje primjer pilot-projekta koji je počeo prije tri godine u OŠ Novo Čiče.

- Postavljene su 22 solarne elektrane, a procijenjena ušteda električne energije nešto je više od 50 posto, što je odlično u financijskom smislu za naš lokalni gradski proračun, a to je i ekološki prihvatljivije. S jedne strane štedimo novac, a s druge to je ekološki prihvatljivije rješenje uzmemo li u obzir i to da imamo 30 posto Sunčeve energije više nego zapadne zemlje. U ovom trenutku sve naše 22 ustanove, koje su zadovoljavale statičke uvjete i bile obuhvaćene ovim procesom, dobile su sunčane elektrane. U sljedećem razdoblju ovo će biti standard na novosagrađenim školama, vrtićima, staračkom domu, poduzetničkom inkubatoru. U odjelu trenutačno razmišljaju o tome kako napraviti natječaj i kako potaknuti one koje žive u obiteljskim kućama da osjete prednost i naprave elektrane na svojim objektima - rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar pri predstavljanju projekta.

Projekt ‘Velika Gorica solarni grad - odbrojavanje’ financirali su Island, Lihtenštajn i Norveška putem financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru programa ‘Energija i klimatske promjene’. Ukupna vrijednost projekta veća je od 654 tisuće eura, od čega je iznos bespovratnih sredstava 81,48 posto.

Računi manji za čak 37 posto

Zadovoljstvo projektom iskazao je i ministar Šime Erlić pri posjetu Velikoj Gorici.

- Danas smo ovdje zbog daljeg iskoraka koji radi Velika Gorica, to je zelena tranzicija i ona se tu pozicionira kao grad koji postaje predvodnik u tom segmentu. Moram na tome čestitati. Programom, koji smo proveli danas, Velika Gorica pozicionirala se kao prvi grad s najviše postavljenih solarnih elektrana na svojim javnim ustanovama. Mi znamo da javni sektor sa svim javnim ustanovama zauzima velik broj administracije javne potrošnje električne energije. S ovakvim programom, kojim omogućavamo javnim ustanovama da se prebace na ekološkiji vid električne energije sa solarima, a znamo da je to naša komparativna prednost jer imamo više sunčanih dana od ostatka Europe, štedimo električnu energiju. Računi javnih ustanova bit će manji čak 37 posto, a dobro je za okoliš jer smanjujemo emisiju CO2. To je paradigma Vlade u sljedećoj perspektivi, pri čemu želimo zadržati snažne stope gospodarskog rasta i razvoja temeljene na ulaganjima iz fondova EU, a moramo biti održivi te čuvati okoliš paralelno uz rast i razvoj - zaključio je ministar Šime Erlić.

image

Zadovoljstvo projektom iskazao je i ministar Šime Erlić pri posjetu Velikoj Gorici. Grad je s projektima istaknuo kao predvodnika u zelenoj tranziciji

Zahvaljujući projektu, solarne elektrane dobili su: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, OŠ Nikole Hribara, Ustanova za upravljanje ŠRC Velika Gorica - dvorana, ŠRC Velika Gorica - upravna zgrada, Dječji vrtić Lojtrica - Smendrovićeva, Dječji Vrtić Velika Gorica - Pucekovićeva, Dječji vrtić Ciciban VG - Vidrićeva 2, OŠ Šćitarjevo, Dječji vrtić Ciciban VG - vrtić i umjetnička/muzička škola, Društveni dom Donja Lomnica, OŠ Vukovina, ŠRC Udarnik, Folklorni ansambl Turopolje, OŠ Nikole Hribara - PŠ Gradići, Dječji vrtić Velika Gorica - Buševec, OŠ Vukovina - PŠ Buševec, Sportski dom Kobilić, Turistička zajednica Velika Gorica, OŠ Jurja Habdelića - PŠ Velika Buna, Veleučilište Velika Gorica, Filomen te Društveni i vatrogasni dom Mala Buna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 14:46