SEACLEAR

Projekt Dubrovačko-neretvanske županije: Uspješno razvijen sustav autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna

Ukupna vrijednost projekta bila je 4,981.267,50 eura, a iznos je podmiren bespovratnim sredstvima

Projekt SeaClear

SEarch, identificAtion and Collection of marine Litter with Autonomous Robots (SeaClear) projekt je koji je predložila Regionalna agencija Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA) u kategoriji Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama. Provodio se od početka 2020. do kraja 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta bila je 4,981.267,50 eura, a iznos je podmiren bespovratnim sredstvima.

Projektom je uspješno razvijen sustav autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna, koji je tijekom četverogodišnjeg trajanja projekta prošao niz testiranja kako u bistrim, tako i u muljevitim morima Europe. Lokacije testiranja i demonstracija robotskih sustava uključivali su otok Lokrum pokraj Dubrovnika, zaljev Bistrinu, luku Hamburg i luku Marseille.

image

Projekt SeaClear

Uspješan razvoj autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna i svih njegovih dijelova uključilo je i SeaCat vozilo kao središnje mjesto sustava; dvije podmornice koje su privezane za SeaCat vozilo, od kojih jedna mapira i pretražuje morsko dno u potrazi za otpadom, a druga prikuplja nađen otpad i odlaže ga u košaru; dron koji nadgleda cjelokupan proces iz zraka. Jedan od većih projektnih uspjeha je i uspostavljanje Zajednice prakse za otpad u moru, za područje Dubrovačko-neretvanske županije i grada Hamburga. Koncept su potaknuli Regionalna agencija DUNEA i luka Hamburg za svoje područje, koji su u projektu imali ulogu krajnjeg korisnika. Zajednica prakse za otpad u moru predstavlja grupu građana iz različitih sektora, povezanih istim ciljem, uključujući javnopravna tijela, stručnjake, nevladine organizacije, turističke industrije, školjkare, ronioce, aktiviste, umjetnike, koji razmjenjuju ideje i razvijaju suradnju, sve s ciljem podizanja svijesti o problemu otpada u moru.

image

Sudionici projekta SeaClear

Nositelj projekta bilo je Tehničko sveučilište Delft, a partneri Regionalna agencija DUNEA, Fraunhofer CML, Lučka uprava Hamburg, Subsea Tech, Tehničko sveučilište Cluj-Napoca, Tehničko sveučilište München i Sveučilište u Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 12:45