ENERGETSKA OBNOVA

Projekt Brodsko-posavske županije: Inovativnim umom do pametnih ICT škola - Pametne škole 2

Ukupna vrijednost projekta bila je 2,026.231,89 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1,722.297,10 eura, dok su vlastita sredstva iznosila 303.934,79 eura

Sveučilište u Slavonskom Brodu

Inovativnim umom do pametnih ICT škola - Pametne škole 2 naziv je projekta koji je prijavio Centar za razvoj Brodsko-posavske županije unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji. Provodio se od listopada 2020. godine i trajao tri godine, do listopada 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta bila je 2,026.231,89 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1,722.297,10 eura, dok su vlastita sredstva iznosila 303.934,79 eura.

Nositelj projekta bio je Centar za razvoj i podršku Tuzla (CRP Tuzla), a partneri Tuzlanski kanton i Brodsko-posavska županija.

To je drugi projekt koji su zajedno provodili, a u oba projekta ukupno je više od 40 škola energetski obnovljeno, dok su deseci tisuća učenika motivirani da više pažnje posvete energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Uspješna suradnja s partnerima vrlo je plodonosna i rezultirala je uspješnim apliciranjem za novi projekt u kojem se prekogranična suradnja proširila i na Sveučilište u Slavonskom Brodu. Time su nastavili suradnju kroz treći projekt.

image

Sveučilište u Slavonskom Brodu

U Brodsko-posavskoj županiji projektom Pametne škole 2 postavljeno je čak 16 fotonaponskih elektrana kojim su se ostvarile značajne uštede u energiji te su škole više približile korištenju energije iz obnovljivih izvora. Škole su instaliranjem fotonaponske elektrane dobile solarne elektrane koje svojim radom ne zagađuju okoliš te su znatno smanjile troškove za energiju. Na Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu instaliran je središnji sustav za upravljanje energijom te je instalirano i deset solarnih klupa. Također, kroz organizaciju četveromjesečna natjecanja učenika u uštedi energije, učenici su naučili kako promjenom ponašanja ostvariti energetske uštede, i to bez dodatnih financijskih ulaganja.

image

Sveučilište u Slavonskom Brodu

Projekt je pridonio smanjivanju emisije stakleničkih plinova, odnosno dekarbonizaciji energetskog sektora koje je ključan korak prema klimatski neutralnoj EU. Također je pridonio postavljenom cilju EU smanjenja potrošnje energije za 11,7% do 2030., kao i realizaciji direktive o energiji iz obnovljivih izvora kojom se želi povećati udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora u gospodarstvu EU do 2030. te da 42,5% energije potrošene u EU potječe iz obnovljivih izvora.

image

Sveučilište u Slavonskom Brodu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:21