OSTVARUJU VIŠE OD 40 PROJEKATA

Od erupcije vulkana i zmaja do najljepšeg arboretuma

U Centru za posjetitelje naglasak je na vizualnim efektima koji posjetiteljima omogućavaju obilje doživljaja

Varaždinska županija brojnim projektima diže status privlačne turističke destinacija

Varaždinska županija najstarija je hrvatska županija, a palača Varaždinske županije jedna je od najstarijih i najljepših građevina smještenih u samom središtu Varaždina. U podrumu tog jedinstvenog zdanja danas se nalazi jednako jedinstveni Posjetiteljski centar, prepun vizualnih efekata, holograma, interaktivnih karata i igrica…

Kulturne znamenitosti

U Posjetiteljskom centru, nakon dobrodošlice prvog nasljednog varaždinskog župana Tome II. Erdödyja osobno, koji je na čelu najstarije hrvatske županije bio početkom 17. stoljeća, čeka vas erupcija vulkana Gaveznice, koji je bio aktivan prije 22 milijuna godina, a zatim možete zaviriti u špilju Vindiju i promatrati kako su u lov kretali neandertalci. Iz prošlosti ćete se brzo vratiti u sadašnjost i moći pogledati kako danas izgledaju dvorci, utvrde i kurije diljem Varaždinske županije, ali i niz drugih prirodnih i kulturnih znamenitosti. U Centru za posjetitelje Varaždinske županije naglasak je na vizualnim efektima koji posjetiteljima omogućavaju mnogo doživljaja zahvaljujući hologramima i drugoj modernoj tehnologiji.

Još jedan sjajan projekt pridonijet će jedinstvenom kompleksu Arboretum Opeka. Prvi radovi počeli su prije tri godine i odvijaju se u tri etape, putem tri projekta EU.

U provedbi više od 40 projekata

“Kompleks arboretuma Opeka postat će vrhunska obrazovna, kulturna i turistička destinacija ne samo Varaždinske županije i sjevera nego i cijele Hrvatske. U obnovu dvorca, uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi te revitalizaciju perivoja ulažemo ukupno gotovo 30 milijuna eura, a riječ je o sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna te županijskog proračuna”, ističe župan Anđelko Stričak te nastavlja: “Dvorac izgrađen još u 17. stoljeću bit će potpuno obnovljen, i to baš na 350. obljetnicu prvog spominjanja Opeke davne 1674. godine. U dvorcu će se nalaziti učenički dom za 40 korisnika, učenika i odraslih koji će se obrazovati u Regionalnom centru. Uređeni će biti učenički restoran, knjižnica, dnevni boravak i informatičke radionice, kao i konferencijska dvorana. Uz to, u dvorcu će biti važni sadržaji za učenike, ali i sve koji se žele obrazovati i usavršavati na području poljoprivrede u četiri suvremeno uređena laboratorija”, pojasnio je župan Stričak.

image

Župan Anđelko Stričak

Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA) prati i pruža podršku u provedbi projekata EU vezanih za vrijedan kompleks Arboretum Opeka, za koje je osigurano više od 10,5 milijuna eura bespovratnih sredstava. JURA trenutno ima u provedbi više od 40 projekata ukupne vrijednosti veće od 91,5 milijuna eura.

“Varaždinska županija naš je osnivač i ujedno naš najvažniji korisnik, a priprema i realizacija kompleksnih i financijski izdašnih projekata je rezultat kontinuirane suradnje Varaždinske županije, JURA-e i ostalih županijskih ustanova. Suradnja i učinkovita koordinacija ključni su čimbenici kojima JURA može ostvariti svrhu, a to je poticanje regionalnog razvoja Varaždinske županije”, rekao je ravnatelj JURA-e Mladen Jakopović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 14:09