Afera Meandar

Za stanove dali gotovo 2000 eura po kvadratu, ali u njih ne mogu ući: 'Na rubu očaja smo'

Naša sugovornica iznijela nam je tijek neočekivanih komplikacija na koje je naišla
Projekt Meandar, Središće
 Ronald Goršić / CROPIX

Najavljeni sudski spor investitora u novozagrebačko stambeno naselje Meandar, tvrtke Feal In, i građevinskog poduzetnika Vlade Leke, doveo je na rub očaja kupce 257 stanova u tom naselju, od kojih su mnogi već platili svoje nekretnine u cijelosti očekujući useljenje ovih dana.

Kao jednu od mjera zaštite svojih interesa, naime, Leko je 30. kolovoza ove godine zatražio stavljanje ‘plombe’ na nekretnine u Meandru koje je Feal In praktički već prodao, a zabrinutim kupcima stanova jučer je stigao mail Feal Ina prema kojem Leko, samo sedam dana kasnije od pokretanja spora, odustaje i od sporne zabilježbe i od sudskog spora.

Službene informacije iz Feal Ina, čiji je direktor Mario Čolak, o sporu s Lekom jučer nismo dobili, unatoč obećanju iz tvrtke da ćemo ih dobiti. Ni na službenoj stranici Meandra, jedne od najvećih investicija u zagrebačkoj stanogradnji posljednjih godina koja je postigla i zavidne kupoprodajne cijene od 1890 do 2190 eura za ‘kvadrat’, i interes kupaca prodavši sve stanove prije njihova dovršetka, nema nikakvih obavijesti što se događa u sporu s Lekom.

Kupac stana u Meandru, pod uvjetom da mu ne spominjemo ime i prezime, potvrdio nam je kako se među kupcima jučer poslijepodne proširila vijest da su se Leko i Feal In dogovorili. Naša sugovornica iznijela nam je tijek neočekivanih komplikacija na koje je naišla, zajedno s drugim kupcima neuseljenih stanova u tom stambenom kompleksu.

Prema dogovoru

- U kupnju stana u Meandru suprug i ja ušli smo prije dvije godine i sve je, u najbitnijem, teklo prema dogovoru s investitorom i očekivanjima. Potpisali smo s prodavateljem, tvrtkom Feal In predugovor i platili ‘kaparu’. Zatim smo iskoristili mogućnost ostvarivanja popusta na plaćanje stana u cijelosti prije 31. 8. ove godine i platili punu cijenu prije toga roka. Mi smo kupili stan za 1950 eura po kvadratu. S obzirom na to da je predugovorom utvrđeno da će primopredaja stana biti nakon uplate cijene stana u cijelosti, mi smo se pripremali za primopredaju nakon 1. rujna. Drugog rujna, međutim, stigao nam je iz Feal Ina, blago rečeno, neodgovorno sročen mail Meandar teama iz kojeg nije bilo jasno što se zapravo događa - kaže naša sugovornica.

U spomenutome mailu Meandar team piše svojim kupcima da je ‘dana 30. 8. 2019. zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Novome Zagrebu zaprimio prijedlog radi upisa zabilježbe spora na svim nekretninama koje su u vlasništvu investitora Feal in d.o.o.’

- Prijedlog je u fazi rješavanja te je vidljiva aktivna plomba. Svjesni smo mogućih poteškoća koje navedena zabilježba može prouzročiti te vas ujedno obavještavamo da poduzimamo sve pravne i druge radnje kako bi se plomba, a i moguća zabilježba spora, uklonila u najkraćem mogućem roku - poručio je Meandar team svojim klijentima, uz dodatak kako Feal In neovisno o neočekivanim poteškoćama nastavlja s pripremama za potpisivanje glavnih ugovora kupoprodaja stanova.

No, kupci stanova odmah su požurili u sjedište Meandra u Središću kako bi provjerili što se zaista događa i mogu li računati na već zakaparene stanove. Zanimalo ih je, među ostalim, kolika je vrijednost spora zbog kojeg su stavljene plombe.

- U Meandru su nam rekli kako je tužitelj, Vlado Leko, u početku tražio 500 tisuća kuna, da bi u nastavku spora, kako nam je rečeno, promijenio zahtjev, zatraživši polovicu dobiti investitora u Meandar. Nakon početnog uvjeravanja kako će se spor brzo riješiti i da ništa ne brinemo, u Meandru su ubrzo priznali kako se radi o ozbiljnoj tužbi. Izrazili su spremnost isplatiti nas, ako želimo, i za kaparu i za punu cijenu stana. Treba reći da je među kupcima zavladala panika i zabrinutost, nekima su istjecali najmovi stanova i već su pripremili namještaj za novi stan - navodi naša sugovornica.

Pojava građevinskog poduzetnika Vlade Leke u cijeloj priči oko Meandra ima ishodište u kupoprodajnim i vlasničkim operacijama odrađenim prije desetak godina u trokutu što ga, uz Feal In i Leku, zatvara grad Zagreb. U listopadu 2008., među ostalim, grad Zagreb i tvrtka Saxum Zagreb direktora Vlade Leke sklopili su nagodbu o zamjeni zemljišta na kojem će kasnije niknuti Meandar i trgovački centar Kaufland.

Građevinska dozvola

U kakvim su točno poslovnim odnosima Mario Čolak i Vlado Leko nismo utvrdili. U svakom slučaju, zagrebačka gradska uprava izdala je 2009. građevinsku dozvolu za Meandar tvrtki Oporevec gradnja, čiji je direktor u tom trenutku bio Mario Čolak. Prije dvije godine Oporevec gradnja je preimenovana u Feal In. Koliko novca Leko potražuje od Čolaka u slučaju Meandra, i po kojoj osnovi, bit će jasnije kad i ako dođe do sudskog spora.

- Imamo informacije da su obje strane pritisle poslovne banke koje su kreditirale kupnju stanova u Meandru. Ako bi Trgovački sud prihvatio zabilježbe koje je zatražio Leko, i banke bi se našle u problemu - kažu kupci stanova u Meandru, čije povjerenje u investitora nije bilo bez osnove budući da je dio tog naselja već useljen. Prema našim informacijama, na stanovima u Meandru koji su već useljeni nema zabilježbi kakve traži Leko niti bilo kakvih drugih pravnih sporova. Ukupno je u naselju 380 stanova, stotinjak manje od broja koji je u odobrenoj građevinskoj dozvoli.

Sudski spor između Feal Ina i Vlade Leke trebao je započeti petog prosinca ove godine, za kada je sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Beatrix Crnogorac zakazala pripremno ročište. Prema spomenutome mailu koji je Feal In poslao svojim kupcima, na istome sudu u ponedjeljak 9. rujna bit će ročište na kojem će Leko povući tužbu i sporni zahtjev za zabilježbe nad stanovima u Meandru. Iz Feal Ina najavljuje sklapanje glavnih ugovora s kupcima stanova u Meandru prema uvjetima iz predugovora i daljnje informiranje svojih klijenata o, kako navode, ‘svim promjenama i stanju u zemljišnim knjigama’.

ISPRIKA PROFESORU VLADI LEKI

U tekstu 'Afera Meandar: 257 kupaca ne može u već plaćene stanove' objavljenom u tiskanom i elektronskom izdanju Jutarnjeg lista 7.rujna ove godine nenamjernom pogreškom naveli smo da je građevinski poduzetnik Vlado Leko bio predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga. Točno je da je predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga bio prof.dr.Vlado Leko s zagrebačkog Ekonomskog fakulteta koji nema nikakve veze ni s građevinskim biznisom, ni s poduzetnikom istog imena i prezimena. Ovom putem ispričavamo se profesoru Leki na nenamjernoj pogrešci.

V.MARJANOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2023 15:02