Inovator i poduzetnik

Video: Tko je 'kralj smicalica' koji stoji iza milijunske industrije igračaka

Ovaj 'kralj smicalica' svoje poslovno carstvo zabave pokrenuo je još 1904. godine
Soren Sorensen Adams
 YouTube/BBC

Gotovo da nema osobe koja barem jednom nije prijatelju napravila neku smicalicu, bilo da je riječ o onima putem modernih tehnologija ili starih igrački poput cvijeta koji prska vodu koje već desetljećima nasmijavaju brojne generacije.

Genije koji stoji iza nekih od najpoznatijih igračaka upravo je danski izumitelj Soren Sorensen Adams, poznatiji kao Sam Adams.

Ovaj 'kralj smicalica' svoje poslovno carstvo zabave pokrenuo je još 1904. godine dok je radio u jednoj američkoj tvornici boja. Naime, upravo je iz te tvornice potekla njegova prva igračka poznata pod nazivom 'Cachoo' prah za kihanje, piše BBC.

U to vrijeme tvornica je imala velikih problema s prahom koji je sve radnike tjerao na kihanje, a Sam Adams je upravo u njemu vidio svoj novi poduzetnički pothvat. Kako bi spasio tvornicu i riješio je problema, otkupio je nekoliko tona tog praha koji je u kratkom roku postao pravi hit pogotovo među najmlađima. No, nedugo nakon što je 'Cachoo' prah postao popularan, američka vlada proglasila ga je štetnim za zdravlje, ali to nije zaustavilo inovatora i poduzetnika u njegovom daljnjem radu.

Nedugo nakon toga, Adams je osnovao i kompaniju S.S Adams koja je danas u vlasništvu MagicMakersa. Do svoje smrti 1963. godine Sam Adams kreirao je više od 600 različitih igrački koje su u to vrijeme generirale godišnji prihod od tri milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:15