Rekordna dobit

Unatoč američkoj crnoj listi, prihodi kineskog tehnološkog diva u 2019. skočili 18 posto

Najveći svjetski proizvođač opreme za telekomunikacijske mreže i drugi najveći proizvođač pametnih telefona Huawei u svibnju je stavljen na američku „listu entiteta”
Huawei dućan u Kini
 Aly Song / REUTERS

Kineski telekomunikacijski div Huawei Technologies u utorak je priopćio kako je u 2019. godini ostvario rekordnu dobit, unatoč burnoj godini u kojoj su ga SAD i njegovi saveznici stavili na crnu listu.

„Unatoč koncentriranim naporima američke vlade da nas zaustavi, uspjeli smo i nastavili stvarati vrijednost za naše potrošače”, rekao je predsjednik Huaweija Eric Xu.

Huaweijevi prihodi od prodaje u 2019. godini doseći će 850 milijardi juana (122 milijarde dolara) što je godišnji porast od otprilike 18 posto.

„Te su brojke niže od naših inicijalnih projekcija”, rekao je Xu dodajući da kompanija „stoji čvrsto usprkos nevoljama”.

U 2018. godini Huaweijev godišnji prihod porastao je 19,5 posto.

Najveći svjetski proizvođač opreme za telekomunikacijske mreže i drugi najveći proizvođač pametnih telefona Huawei u svibnju je stavljen na američku „listu entiteta”, čime je kineska kompanija blokirana u poslovanju s američkim.

Washington smatra da Huawei predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost diljem svijeta, jer bi kineska vlada mogla tako špijunirati korisnike. Huawei je to već nekoliko puta demantirao.

Xu je rekao kako ne očekuje da će kompanija biti uklonjena s crne liste u 2020. godini te je upozorio da slijedi „teška godina”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2023 07:13