Preslaguje imovinu

Treća najveća pivovara u prodaji: Za norveški E.C.Dahls Carlsberg dobio 75,9 milijuna eura

Danska pivovara rješava proizvodnje craft piva kako bi pojačala 'klasična' piva
 Ilustracija/Profimedia, Wavebreak

Danski Carlsberg, treća najveća pivovara na svijetu u čijem je vlasništvu i koprivnička pivovara, prodao je kompaniju E.C. Dahls u norveškom Trondheimu za 75 milijuna i 900 tisuća eura konzorciju norveških tvrtki.

- Prodaja je u skladu s procjenom Carlsberg Grupe o smanjivanju troškova od netemeljne imovine i stvaranja preduvjeta za rast osnovnog biznisa – priopćeno je iz Carlsberga povodom kupoprodaje u Trondheimu, gdje će danska pivovara zadržati pivnicu E.C.Dahlsa, a sama tvornica će, prema najavi, nastaviti proizvoditi sadašnji asortiman craft piva s novim vlasnikom.

Sudeći prema spomenutome obrazloženju Carlsberga, danska pivovara rješava se u Norveškoj proizvodnje craft piva kako bi pojačala svoje pozicije u plasmanu 'klasičnih' piva. Novi vlasnici E.C.Dahlsa su NorgesGruppen, Kjeldsberg i Heimdal Gruppen.

Predsjednik Uprave Carlsberga Heine Dalsgaard, u osvrtu na transakciju u Norveškoj, ističe kako kompanija stalno pristupa novom vrednovanju svoje imovine kako bi smanjila troškove i dodatno disciplinirala tijek novca u Grupi.

Obrazlažući odluku da se u vlasništvu zadrži spomenuta pivnica u Trondheimu, Dalsgaard je, osim poslovnih, naveo i, kako je kazao, kulturološke razloge da se jedan od simbola tog grada dodatno unaprijedi kao mjesto okupljanja domaćih ljudi i turista.

Prodaja E.C.Dahlsa uslijedila je nakon najave velikih ulaganja Carlsberga u Francuskoj i Kini. U Francuskoj će danski gigant uložiti 100 milijuna eura u pivnicu Kroneneburg u Obernaiu, dok je prodor na kinesko tržište započeo ulaganjem u Jing-A pivovaru u iznosu koji Carlsberg i partneri nisu podijelili s javnošću.

Komentirajući Carlsbergovo ulaganje u Francuskoj, agencija Reuters navodi kako udjeli danske pivovare na tržištima zapadne Europe godinama stagniraju te da Danci namjeravaju proširenjem kapaciteta u Kronenburgu povećati svoju prodaju za više od pedeset posto u Zapadnoj Europi.

Prošlu poslovnu godinu Carlsberg je završio s ukupnim prihodom od osam milijardi eura i dobiti od 717 milijuna eura. U odnosu na 2017., rast prihoda im je bio 6,5 posto, a dobit je 'podebljana' devet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:00