Uspjeh preko Atlantika

Spider grupa probila se na police najvećeg trgovačkog lanca na svijetu s čajem od kamilice

Pregovori o plasiranju čajeva Spider Grupe, koja je vlasnik brendova Naturavita i Gardenolo, za privatnu marku Walmarta su u tijeku
Jasna i Denis Nemčević
 Darko Tomaš / CROPIX

Kada je kao 28-godišnjak preuzeo Spider Grupu nakon iznenadne očeve smrti, Denis Nemčević nije niti sanjao da će pet godina kasnije biti toliko uspješan. A najmanje je sanjao o tome da će se čaj od kamilice koja raste na poljima Podravine naći na policama najvećeg trgovačkog lanca na svijetu, Walmarta.

Kako doznajemo, pregovori o plasiranju čajeva Spider Grupe, koja je ujedno i vlasnik brendova Naturavita i Gardenolo, za privatnu marku Walmarta su u tijeku i trebali bi se završiti sredinom iduće godine. Amerikanci su najviše zainteresirani za kamilicu u raznim varijacijama, a vrijednost cijelog posla kreće se oko milijun eura. Kralj čajeva, kako su Denisa prozvali mediji, do Walmarta je došao preko uspješne suradnje s talijanskim proizvođačem čajeva Everton.

Bitna je kemija

- Preko naših partnera svoje čajeve, najviše zelene i crne, prodajemo u podružnici Walmarta, trgovinama Sam’s Club u Meksiku, a sada želimo proširiti suradnju. Mi bismo trebali proizvoditi čajeve za njihovu privatnu marku, a nadamo se da ćemo biti itekako konkurentni - otkrio nam je mladi poduzetnik iz Pitomače Denis Nemčević.

Jan Spider osnovali su njegovi roditelji 1991. godine, a odluka o povezivanju s Talijanima nije bila laka.

- To vam je, doslovno, poput braka, bitna je kemija, klik. Jan Spider i Everton uzajamni su partneri, potpuno ravnopravni i spremni na kompromise - ispričao je Nemčević na ovogodišnjem FMCG summitu.

O opremanju gotovih proizvoda njihovih čajeva brine se tvrtka Herbarium, čiji je predsjednik Uprave Federico Dodero iz Evertona, a Denis je član Uprave. Svakodnevno razgovaraju o poslovnim, ali i privatnim problemima, a dijele poslovnu viziju. Zahvaljujući toj suradnji, koja je krenula 2009. godine, Spider Grupa svoje je proizvode plasirala u Indiju, Japan, Izrael, Njemačku, Slovačku, Mađarsku...

- Surađujemo s vodećim trgovačkim lancima, Lidlom, Hoferom, Aldijem i Coopom, a nadamo se tom nizu dodati i Walmart. To je velika stvar za tvrtku koja je startala s mojim ocem, majkom i jednim jedinim radnikom, a svakako pokazuje da Spider Grupa ide u dobrom smjeru - naglašava Nemčević.

Već sada izvoze 60 posto onoga što proizvedu, a potražnja je nadmašila njihove kapacitete, pa su krenuli s gradnjom nove ogromne tvornice u Pitomači, vrijedne čak četiri milijuna eura. Trenutno pakiraju 10 milijuna kutija čaja godišnje, a kapacitet buduće tvornice bit će dvostruko veći, 20 milijuna kutija na godinu. Trenutno u Spider Grupi radi više od 150 ljudi, a idućeg ljeta, kada se novi pogon otvori, trebat će i nova radna snaga.

Čaj od kamilice nije prvi proizvod iz Hrvatske koji se uspio probiti na police najvećeg trgovačkog lanca na svijetu, koji ima 11 tisuća trgovina u 27 zemalja, a tjedno ga posjeti više od 265 milijuna kupaca. Zvijezda se pohvalila da su američki kupci Walmarta izgubili glavu za majonezom.

Iznenađenje

- Majoneza po tradicionalnoj recepturi pravo je iznenađenje na američkom tržištu okusom i time što se u trgovini nalazi u hladnjaku, za razliku od drugih, koje se mogu uzeti s police - rekao je direktor Zvijezdina izvoza Krešimir Staničić u listopadu.

Na policama, ali i na web shopu Walmarta mogu se pronaći i drugi Zvijezdini proizvodi - suncokretovo i bučino ulje, ocat, Margo i stolni margarini. Cijene su znatno više nego kod nas, tegla majoneze košta 45 kuna dok joj je cijena u Hrvatskoj 25 kuna, a pola litre bučina ulja u SAD-u se prodaje za 150 kuna dok se kod nas može pronaći već po 70 kuna. Možda je najveća razlika u cijeni suncokretova ulju - litra u hrvatskih trgovinama stoji 11, a u američkim 37 kuna.

U financijskom izvješću Agrokora za listopad i studeni stoji da im prodaja na domaćem tržištu opada, no imaju velika očekivanja od američkih kupaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 11:09