Analiza HGK o cijenama nafte

Sljedećih tjedana izgledan je daljnji rast cijena "crnoga zlata"

I dalje snažna potražnja u Kini jedan je od razloga rasta ciejna nafte, ocjenjuju u HGK
Ilustracija, naftna bušotina
 Nick Oxford / REUTERS

Sljedećih tjedana može se očekivati daljnji rast cijena sirove nafte i naftnih derivata, procjenjuju stručnjaci HGK.

U prilog takvom scenariju govore i prognoze svjetskih banaka, prema kojima bi cijena sirove nafte Brent do kraja godine mogla dosegnuti 70 američkih dolara po barelu. Time bi se cijena barela sirove nafte Brent popela na razinu na kojoj je bila u studenom prošle godine, prije pada u prosincu, kada su cijene nafte, ističu u HGK, potonule za preko 20 posto. Nadalje, na rast cijena "crnoga zlata" utječe i jaka potražnja u Kini, iako se kinesko gospodarstvo postupno 'hladi', dodaju u HGK.

Cijene sirove nafte na međunarodnom tržištu već su ovoga tjedna zabilježile značajan rast. U Komori ističu da je u četvrtak cijena Brenta dosegnula 67,84 dolara po barelu, što je najviša razina od studenoga prošle godine. Pritisci na rast cijena nafte vidljivi su posljednjih mjesec dana, a rezultat su politike smanjenja proizvodnje sirove nafte članica OPEC.-a. Tako članice OPEC-a žele utjecati na regulaciju ionako prezasićenog tržišta, kao i na kreiranje cijena, ocjenjuju u HGK.

S druge strane, na kretanje cijena nafte utjecala je i povećana proizvodnja sirove nafte u SAD-u. Nove prognoze Međunarodne agencije za energetiku (EIA) pokazuju da će SAD u ovoj godini proizvoditi 12,3 milijuna barela "crnoga zlata" po danu, pri čemu vala uzeti u obzir da je SAD već sada najveći globalni proizvođač sirove nafte, odnosno da je po proizvodnji sirove nafte pretekao i Saudijsku Arabiju i Rusiju, zaključuje se u analizi HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:15